Румънското европредседателство - без фанфари и с напрежение в Брюксел

На Румъния се паднаха трудни теми от дневния ред на ЕС, а тя не се ползва с доверие, каза Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика

Даниел Стефанов
Снимка: Иван Русланов, БНР

В Румъния няма фанфари, а предполагам, че напрежението в брюкселските институции е дори по-голямо, заяви днес пред БНР Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика, коментирайки готовността на северната ни съседка за започващото европредседателство

 „Държавата от доста време се тресе от бунтове и протести и оценките за нейната готовност са доста еднозначни напоследък, каза той в интервю за предаването “Нещо повече“.

„Напрежението тече по много линии. Едно председателство върви на няколко различни нива – от една страна е чисто административната готовност на една държава да се справи с организирането на редица срещи и с посрещането и изпращането на всички брюкселски чиновници, както и министри и премиери на всичките страни-членки. Ако ти не можеш добре да организираш тези срещи – имаш проблем“, коментира той.

„На второто ниво - това е всъщност политическата част. Какво държавата може да направи в рамките на тези шест месеца. Какви мостове може да пусне, какъв консенсус може да изгради по отделните теми и там, като че ли Румъния има най-сериозен проблем“, каза Даниел Стефанов.

„Проблемът на Румъния е, че при нея се събраха всички теми, които не можаха да се решат по времето на, както на нашето, така и на председателството на Австрия - въобще на нашата тройка“, допълни още Стефанов.

И обясни, че това са теми като реформата на цялата система за емиграция-убежище, бюджетът на ЕС за следващия период, Брекзит…

„Така че е лошо съвпадение на момента. От една страна ЕС има нужда от добър председател, който да може да намира консенсус, когато трябва да натисне за решение, да натиска, когато трябва да се отдръпне. И от друга страна имаме държава, която всъщност не се ползва с доверието нито на европейските институции, нито, за съжаление, на останалите европейски членки“, каза Даниел Стефанов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59