Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва продажбата на е-винетки в пощите, но не и в станции без интернет

Снимка: БГНЕС

В повечето пощенски станции днес започна продажбата на електронни винетки. В около 40-50 станции, които се намират в планински райони обаче няма интернет и затова, за да си купят винетки, шофьорите ще трябва да пътуват до по-големи населени места. Това обясни за „Хоризонт“ директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки.

Той допълни още, че шофьорите на леки автомобили могат да купуват годишни винетки, докато водачите на тежкотоварни автомобили само месечни.

Дънешки уточни, че изискването е във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за таксуване за изминато разстояние на превозните средства над 3,5 тона.

„Задължително е да имат връзка с интернет, тъй като системата е електронна и директно се валидира в базата на АПИ, но това принципно може да се случи в много малко пощенски станции. Обикновено това са пощенски станции, където няма мобилна свързаност. Те са около 40-50 станции. За тази цел шофьорите трябва да отидат в пощи, където има такава свързаност да си валидират винетката. За категориите К1 и К2 – това са тежкотоварните автомобили, няма да се продават годишни винетки, а само месечни, което е във връзка с тол системата, която ще започне да функционира“, каза той.

В София продажбата ще се извършва на 12 гишета. Първата е-винетка е продадена днес в сливенското село Жельо Войвода, съобщиха от пресслужбата на „Български пощи“.

В 12.00 часа днес трябваше да започне поетапната продажба на електронни винетки в пощенските станции, но не във всички станции беше така, показа проверка на „Хоризонт“ по-рано днес.

В Кърджали започна приемът на заявления за издаване на безплатни електронни винетки за инвалиди. Документите се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и се обработват в 7-дневен срок. Постъпилите декларации през миналата година са били над 3 600, като само 33 от тях не са одобрени. От Регионалната социална служба уточниха, че притежателите на безплатни стикери не е необходимо да ги трансформират в електронни.

Електронни винетки в пощенските станции по селата в област Велико Търново днес е невъзможно да бъдат продавани заради липса на свързаност с интернет. Освен това по-голямата част от селските пощи работят само сутрин и са на половин работен ден.

„Велчево, пощата, добър ден. Аз съм с работно време от 8.00 до 12.00 часа. Днес няма да бъде. Засега не са звънели хора“, казаха от една пощенска станция.

154 са пощенските станции в област Велико Търново. В 18 от тях категорично електронни винетки няма да се продават, защото нямат никаква онлайн свързаност, посочи пощенският директор за региона Анета Тангълова.

„Това се проточи. Ние до последно нямахме никакви указания. Ние не можем да си спрем ежедневната работа. Това е грешка на държавата с тези винетки“, каза тя.

От ръководството на пощите във Велико Търново твърдят, че са получили указанията за продажбата на електронните винетки днес в 10.00 часа и е невъзможно за два часа да бъде създадена организация за всички села.

Най-малката община в България – Трекляно, която е с население вече под 500 жители, в 19 села, разчита единствено на „Български пощи“ за доставка на винетките, каза кметът Радко Петрунов. Досега само в пощата са издавали винетни стикери – от десетилетия в общината няма работеща бензиностанция, обясни кметът.

„Всичките 80 пощенски пункта в Кюстендилска област имат готовност да започнат издаване на електронни винетки", поясниха от своя страна от управлението на „Български пощи" в областния град. Някои от станциите обслужват по няколко села, винетки ще се издават и в пощенската станция в Рилския манастир.

„Община Трекляно обаче доскоро нямаше интернет, до там не е прокаран оптичен кабел. Как ще се действа при такава ситуация", пита кметът Радко Петрунов.

В близо 40 пункта в малки селища в цялата страна пощенските станции нямат интернет – уточниха от „Български пощи“.

От Пътната агенция се ангажират до месец да започне продажбата на електронни винетки и през банкоматите.

Винетки могат да бъдат закупени и от касите на Еasypay и от един от мобилните оператори. От Пътната агенция твърдят, че до месец се очаква да започне продажбата на електронни винетки и през банкоматите.

Вчера проверка на „Хоризонт" в столицата показа, че електронни винетки все още не могат да се купуват от някои от големите вериги бензиностанции.

От изградените 160 терминала, 30 са на гранични пунктове, каза за БНР проф. Олег Асенов, експерт към АПИ и ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в тол управлението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Олег Асенов: 30 от 160-те терминала за електронни винетки са на граничните пунктове

Основният проблем в тол системата е необходимостта да бъде разширена представителността ѝ в търговската мрежа. В момента това се прави с много бързи темпове. Иначе основната функционалност на тол системата още от самото начало е ефективна.  Това каза..

публикувано на 08.01.19 в 13:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители...

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом,..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен..

публикувано на 10.05.24 в 19:50