Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условни присъди за гинеколози за смърт на родилка и бебето ѝ

| обновено на 11.01.19 в 16:37

Условни присъди получиха двама лекари-гинеколози от областната болница в Габрово за причиняване на смъртта на родилка и бебето ѝ поради немарливост през есента на 2013 г.

Повече от пет години след трагедията, сполетяла семейството на 30-годишната Десислава Манолова, Габровският окръжен съд определи на двамата лекари условни наказания от по три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Медиците бяха лишени и от лекарски права за 3 години.

Съдът намери, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, подсъдимите са причинили фаталния край на родилката и бебето и, което умира в габровската болница часове след раждането, заради поглъщане на околоплодни води в утробата.

Майката развива сепсис и в тежко състояние е транспортирана в Университетската болница в Плевен, където дни след това издъхва. Кръвната инфекция е причинена от стафилокок, за който съдебномедицинските експертизи по делото не са категорични откъде е попаднал в организма и, тъй като не е открит в отделението.

Затова и тогавашният началник на Акушеро-гинекологията д-р Димитър Ангелов пледира, че няма вина за фаталния край на родилката. Той е категоричен, че не е нарушил правилата за добра медицинска практика, което да е в пряка връзка с настъпилия фатален край за бебето и майката Десислава. Тя постъпила в 9-ия месец в областната болница в Габрово след преносване, насочена от гинеколога, следил бременността и, която преминавала нормално и спокойно.

Лекарите се усъмняват, че терминът и не е определен точно. Две седмици след престоя и в болницата, родилката вдига температура 39,5 градуса.

Вечерта на смяна е началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Димитър Ангелов. Твърди, че я е прегледал два пъти същата нощ, предположил, че повишената температура е оттока, който имала на ръката. След консултация и съмнения за пневмония, окончателно решил да се предприеме секцио, но застъпилата на смяна сутринта д-р Севдалина Колева не спазила нареждането за извършване на оперативно родоразрешение.

Д-р Колева днес отказа да коментира, но от показанията и става ясно, че раждането вече било започнало по естествен път, а операцията криела опасност, заради високата температура, която развивала родилката. 

Родителите на Десислава Манолова и съпруга и, които са частни обвинители, и са завели отделно гражданско дело за неимуществени вреди, са убедени, че двамата лекари са виновни. Те днес не бяха в залата. Техният адвокат Радка Балтова каза, че предстои да решат дали ще обжалват присъдите

Прокуратурата, която поиска ефективна присъда за бившия началник на Акушеро-гинекологичното отделение, ще протестира присъдата.

Преди произнасянето днес лекарите веднъж вече бяха признати за виновни - през 2016 Окръжният съд даде ефективно наказание за д-р Димитър Ангелов и условно за лекарката, водила раждането. Тогава Великотърновският Апелативен съд отмени присъдите и върна делото на Прокуратурата за ново разглеждане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54