Промените в Закона за пчеларството влизат в НС до края на януари

Красимир Богданов от ВМРО
Снимка: Жоро Александров

Работна група от ВМРО подготви законодателни промени в Закона за пчеларството, които се надява да внесе в НС до края на месеца. Народният представител от парламентарната група на „Обединените патриоти“ и Красимир Богданов обясни пред БНР, че в текста се предвижда създаване на регистър на всички пчелини и очерта основните проблеми в сектора:
     

„От една страна липсва регистър на регистрираните пчелини, което до много голяма степен би дало възможност за по-голяма сигурност, за по-голям контрол и върху заболяванията при пчелите и въобще върху производството на мед и на пчелни продукти. Втори проблем на сектора е нерегламентираният внос на нискокачествен мед, от Украйна и от Китай най-вече, което подбива цените на българските производители. На трето място е проблемът с нерегламентираните пръскания със забранени субстанции с препарати - хербициди и така нататък, и отравянето на пчелите“.

Най-важните акценти в законопроекта засягат реорганизация в Министерство на земеделието, храните и горите, където да бъде създадена специализирана дирекция по пчеларство.

„Проблемът се дължи на това, че няма достатъчно експертност в Министерство на земеделието по този въпрос“.

Обмисля се и облекчаване на бюрократичните изисквания към пчеларите и признаване на опрашването за екосистемна услуга:

„В много страни, особено в Съединените щати и Канада, основната дейност на пчеларите и източник на приходи е именно опрашването – сключват се договори между притежателя на пчели и земеделския производител и в резултат на това самият пчелар получава известни средства. Ние сме определили минималната цена за тази услуга, която сме фиксирана 5% от минималната работна заплата за пчелно семейство. Вече въпрос на разчет и на действия от страна на МЗХ е да намери механизма, по който ще бъдат извършени тези плащания“.

Регламентите в ЕС не са определили опрашването като екосистемна услуга на този етап, но Богданов се надява следващия ЕП да стори това. 

Изкупните цени на меда варират между 3,80 лв. и 4,10 лв.  за килограм. От ВМРО предлагат минимална изкупна цена, която да се равнява на 1% от минималната работна заплата за килограм.

„Смятам, че това е реалната цена на меда, която би удовлетворила и пазара, а би удовлетворила и самите производители“, смята той.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33