Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Да отпадне забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден

| обновено на 15.01.19 в 20:13
Днес е последният срок за внасяне на промени в Изборния кодекс между първо и второ четене.
Снимка: БГНЕС, архив

В последния възможен срок за внасяне на предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс, в деловодството на Народното събрание са постъпили девет законопроекта. ГЕРБ предлагат да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в изборния ден. От БСП ще се борят с т. нар. "мъртви души" в публичен регистър на избирателите, а от ДПС настояват след евровота за всички следващи избори масово да се въведе машинното гласуване.

ГЕРБ предлагат и механизъм за обжалванията, като предлагат Върховния касационен съд да може да ги връща и Централанта избирателна комисия да може да взима повторно решение с обикновено мнозинство.
БСП са внесели три законопроекта, с които настояват изчистване на т.нар. "мъртви души" в публичен регистър на избирателите, както и Централната избирателна комсияи да определя номерата на политическите сили в бюлетината чрез жребий, като ги обявява не по-късно от 31 дни преди изборния ден. ДПС внася изменения, които предвиждат за евровота ЦИК да въведе поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия брой секции и масово машинно гласуване за всички следващи избори с изключения на секциите, предвидени от закона. От Движението предлагат и увеличаване на прага на преференцията, видеонаблюдение през целия изборен ден, за разлика от партия  "Воля", които искат видеонаблюдение само при броенето на бюлетините в края на изборния ден. Традиционно ДПС искат и отпадане на забраната на агитация на чужд език. В предложенията за промени в Изборния кодекс се включват и депутати от партия  "Атака", които предлагат пред изборните помещения и в кабините за гласуване да има табло с информация, на което да са изписани кандидатите и след тях коя политическа сила ги е предложила.

Предложение номерата пред политическите формации в бюлетината да се различава с тези за преференцията не е постъпило от страна на ГЕРБ, но това ще стане в правната комисия по време на второ четене на Изборния кодекс, увери за "Хоризонт" председателят й Данаил Кирилов

Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Това изменение в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ.

В мотивите на вносителите се подчертава, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност между тях.

Изменението е мотивирано и с данни от доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2015-2017 г., че ЦИК е била сезирана с множество сигнали за публикуването и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден. Те се появявали в страниците на търговски електронни медии, както и чрез препращането към профила на доставчиците на такива медии в социалните мрежи, като в значителна част от случаите оповестяването на данните от социологическите проучвания се представя под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други.

Според вносителите с отпадането на забраната ще има равнопоставеност между всички медии. 

В действащия сега Изборен кодекс резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20.00 часа на изборния ден, а при нарушения се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Тези санкции обаче не могат да се налагат, тъй като в социологическите данни, които се публикуват в търговски електронни медии, не се споменават реалните имена на политическите сили.

Промените в Изборния кодекс управляващите са внесли днес, когато е последният срок за внасяне на предложения между двете четения на закона.

В първоначалния законопроект за изменение на Изборния кодекс управляващите предложиха отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване и премахване на номерата на партиите в  бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46