Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на САЩ обеща „ненадмината“ противоракетна отбрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори в Пентагона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че САЩ ще създадат „ненадмината и несравнима“ система за противоракетна отбрана, предаде БТА.

Той заяви в реч в Пентагона, че Вашингтон ще направи всичко необходимо да гарантира, че „можем да засечем и унищожим всяка ракета, изстреляна срещу САЩ навсякъде и по всяко време".

Тази система по думите му ще помогне на САЩ да се защитят от модерните свръхзвукови и крилати ракети на съперници и противници.

„Космосът е новото пространство за водене на война“, заяви Тръмп и добави, че няма да се задоволи с „нищо по-малко от най-ефективна и най-високотехнологична система за противоракетна отбрана“.

Той не спомена Русия, Китай или Северна Корея в близо 20-минутното си слово. Но новата стратегия показва ясно, че планът на Пентагона за базирана в Космоса система за противоракетна отбрана цели защита от съществуващите заплахи от Северна Корея и Иран и противодействие на високотехнологичните оръжейни системи, които развиват Русия и Китай, отбеляза АП.

Това е първото преразглеждане на доктрината в сферата на противоракетната отбрана от 2010 година. Според плана Пентагонът трябва да разположи отбранителни технологии в Космоса и да използва тези системи, за да засича, проследява и поразява по-бързо насочени срещу САЩ ракети.

Тръмп каза още, че САЩ са изцяло ангажирани с НАТО, но повтори настояването си другите държави-членки да плащат повече за собствената си сигурност.

„Ние ще бъдем с НАТО 100%, но както казах на страните, трябва да правите повече и трябва да плащате", каза Тръмп в речта си в Пентагона.

Неговият коментар дойде след публикация в „Ню Йорк таймс“, че Тръмп е казал, че иска да изтегли САЩ от ключовия западен съюз за сигурност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Тръмп представя нова стратегия за противоракетна отбрана, предвиждат се елементи в Космоса

Американският президент Доналд Тръмп отива по-късно днес в Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, предаде БТА. Тръмп ще бъде придружен..

публикувано на 17.01.19 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35
Станислав Стоянов и Петър Волгин

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за ЕП

Партия "Възраждане" регистрира листата си с кандидати за Европейски парламент (ЕП). Водач е народният представител Станислав Стоянов, на второ място е журналистът Петър Волгин.  Стоянов подчерта, че тръгват със сериозна мотивация.  "Имаме..

публикувано на 26.04.24 в 11:31