Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уютни, трайни и икономични, глинените къщи дават убежище от градския стрес

Глинените къщи - мода или зелена алтернатива

Тези къщи дори "умират" красиво, твърдят зелените номади

6
Комплексът на Илия Кутлев в Илинденци
Снимка: Личен архив

"Зелените номади, или зелените мигранти, търсещи т.нар. живи места извън големите градове, са интересна група хора, търсещи алтернативен начин на живот – достъп до ресурси, до чиста храна, допира до живата природа." Това каза в предаването "Графити по въздуха" Гавраил Гавраилов, който представя поредицата "Има ли мегдан".

Даниел Василев се  вписва в понятието зелен номад. Бунтар, който постоянно е в движение и пътува, но въпреки това установява свое убежище край село Желен, община Своге.

"Моето убежище се намира на 4 км навътре в гората. Около мен няма съседи. Десет декара си купих 2008-а година. На това място имаше две малки глинени къщи. Започнах лека-полека да развивам това местенце", разказва Даниел. 

Поляна, поточе, букова гора и пещера – това е неговото обкръжение. "В романтичния си период, когато си търсех място да номадствам, си мислех, че ще избягам в гората и около мен всичко ще е рай. Всъщност се  натресох в центъра на проблемите в България. Виждам образованието на какво ниво е по селата, културата. Около мен са огромни сечища. Оказва се, че гората е много романтична, но само нощем. През деня се сече от януари до декември…“, продължава Даниел.

В началото било силно изкушението да комерсиализира мястото – главно под натиска на приятели, но все пак то си остава убежище: „Място, където да дойдат хора, да си починат, без да се мисли за пари в този момент, и да си отидат малко или много заредени от това място.“

„Никога не съм бил отшелник. Най-дългото време, в което съм бил сам горе, в гората, е четири дни. След като хората разберат, че съм горе, потокът е почти постоянен. "Сам" и "отшелник" не бих се нарекъл.“

Глинените къщи са красиви и икономични

Започва да остава все по-дълго „горе“, през последната година равносметката е 9 месеца. Глинените къщи първо са много красиви, второ – много икономични, пояснява Даниел. „Буквално може да се построи къща от мястото, където искаш да я построиш. Прави се супер бързо. Предимствата са всякакви.“

Красиво е дори как „умират“ глинените къщи, как изчезват в природата и се разрушават, твърди Даниел. „Една глинена къща, когато й падне покривът, след три-четири години може да не познаеш, че там е имало къща.“

Преди седем-осем години, по време на бум на интереса към глинените къщи Даниел събира около себе си млади ентусиасти и започват да експериментират. „Събрахме една бригада и започнахме да експериментираме с материали, да миксираме кал, да пробваме мазилки. /…/ Всякакви методи опитвахме – с повече слама, с по-малко слама, с повече глина и пр.“

И сега има развитие в тази сфера, но се случва по-тихо, извън обществения интерес, казва още Даниел.

Глинените къщи са трайни, стига да имат добър покрив

„Глинената къща не е по-малко трайна от каменната зидария. Просто когато няма покрив, водата си казва своята дума. Глинените къщи създават един уют и на общото пространство около тях“, отбелязва Гавраил Гавраилов и дава пример с подобни градежи в района на Ивайловград.

Илия Кутлев е предприемач, собственик е на комплекс от глинени къщи в родното си село Илинденци край Симитли. Успял е от лично хоби и вътрешно усещане за житейска философия да превърне това в бизнес.

Зиме в глинената къща е топло, а през лятото - прохладно

Покривите на глинените му къщи са от каменни тикли. Екоселището в Илинденци има шест построени глинени къщи и една реставрирана. "Чувството да живееш в такава къща е великолепно", споделя Илия Кутлев. „Има много предимства пред стандартната къща. В глинената къща влажността е постоянна величина – около 50%, което е перфектно за човешкото тяло. Зимата задържат температурата и е доста топло, а лятото обратно – са доста прохладни.“

Ежеседмично Илия прекарва по три-четири дни в София, а през останалото време – в къщичките. „И забелязвам колко се връщам зареден, успокоен и релаксирал от панелните жилища, в които живеем. Няма ги тези плесени, мухъл, които се образуват по стените, докато тези стени на глинените къщи са дишащи.“

Според Илия Кутлев, глинените къщи в селището се сливат с природата. „Виждам все повече млади хора, които ме търсят и се вълнуват, което ме кара да вярвам, че този тип строителство ще се възобнови и ще има успех.“

Втори епизод от поредицата "Има ли мегдан", посветен на глинените къщи, слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20