Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей излага пред парламента промените в плана си за Брекзит

| обновено на 21.01.19 в 11:46
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей излага тази вечер в парламента в Лондон намеренията си за избягване на хаотичен Брекзит без споразумение с Европейския съюз. Тя  представя в Камарата на общините своя подобрен вариант на сделката за напускане на Европейския съюз. Мей ще се опита да спечели подкрепата  на своята Консервативна партия и депутатите от Демократичната юнионистка партия.

Сделката, която внася британският премиер, ще бъде гласувана от британските депутати на 29 януари след едноседмични дебати.

Тереза Мей поиска от депутатите от всички партии да изяснят какво точно искат от нея да повдигне пред съюза по отношение на предпазния механизъм срещу възстановяване на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Когато това бъде ясно, тя обеща да повдигне въпроса в Брюксел.

Малко по-рано главният европейски преговарящ Мишел Барние заяви по обществената ирландска телевизия, че политическият спор в Лондон е главно за бъдещите отношения със съюза. И затова той изрази готовността на Европа за промени само политическата декларация за сътрудничеството след Брекзит, но не и за каквито и да било срокове на действие на предпазния механизъм:

“Работихме 18 месеца заедно с правителството на Обединеното кралство, за да постигнем споразумение за организирането и осъществяването на Брекзит и достигнахме най-доброто възможно споразумение“.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, като подчерта, че той не подлежи на предоговаряне. На въпрос за проведения разговор между британския премиер Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в петък, Схинас отговори, че са се разбрали да останат в контакт, но подчерта:

“Единственото, което ще ви кажа, е – не очаквайте отговори от Брюксел, както вече съм ви казвал. Сега е моментът да говори Лондон, а не ние“.

Депутатите вече отхвърлиха с огромно мнозинство първоначалната сделка миналата седмица и оттогава Тереза Мей се опитва на базата на многопартийни преговори да привлече на своя страна торите-бунтари и североирландските юниотисти. Не особено гладко вървят обаче преговорите с основната Лейбъристка партия, чийто лидер Джеръми Корбин отказа да участва, докато не бъде изпълнено искането му да отпадне сценарият за излизане от ЕС без сделка. 

Тереза Мей продължава да се надява на успех, като убеди Брюксел, че депутатите са готови да подкрепят сделката без в нея да фигурира "предпазният механизъм", което означава смекчаване на позицията на европейските преговарящи, но от Брюксел все още няма окуражителни сигнали. 

В медийното пространство се обсъжда и възможността от сключване на двустранно споразумение между Обединеното кралство и Ирландия или пренаписване на Споразумението от Разпети петък, така че да се гарантира, че твърда граница няма да се появи след Брекзит, без обаче да се конкретизира как точно ще стане това. 

Две групи депутати се очаква днес да внесат за гласуване законопроекти, които могат да елиминират опцията за излизане без сделка или да доведат до отмяна на член 50 от Лисабонския договор. 

Ако на 29 януари сделката на Мей бъде отхвърлена и ако не бъде намерено друго решение в парламента, Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС без сделка на 29 март.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52