Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1/4 от училищата и детските градини в страната са затворени заради грипа

| обновено на 22.01.19 в 16:28

От утре и Хасково е в грипна епидемия. Училищата ще бъдат затворени до 28 януари, включително. Така броят на областите в епидемия става 14, след като по-рано днес такава мярка обяви и Сливен. Регионална здравна инспекция в Сливен е предложила на Регионалното управление на образованието да бъдат прекратени на учебните занятия в училищата в областта за периода 23 - 27 януари, но грипна ваканция все още не е обявена. Детските градини продължават да работят, но при стриктен филтър, като болните деца ще бъдат връщани.

Броят на затворените заради грипа училища и детски градини в страната достигна своя пик, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Учебен процес днес няма да се осъществява в 1070 градини и училища, което е над 1/4 от общия им брой. 

От днес в грипна ваканция са 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна и 69 училища в област Добрич. 

По предписание на РЗИ няма занятия в 97 училища в София-област.

Не се учи в 122 училища в област Пазарджик, в 60 училища в област Смолян, в 43 училища в област Ямбол и в 40 училища в област Перник.

Последен ден от грипната ваканция са 137 училища в Бургаска област, 120 училища в област Стара Загора, и в 65 училища в област Шумен.

В едно училище в Кюстендилска област няма учебни занятия днес - СУ „Св. Климент Охридски“, по предписание на РИОКОЗ, не се провеждат занятия и в ДГ "Детелина" в с. Черно поле, Видинска област

От днес във Варна и Софийска област е в сила грипна епидемия, спират се учебните занятия. От вчера в грипна епидемия е област Добрич.

Училищата в област Перник ще останат затворени до 24 януари включително, съобщиха от  РУО. 

След препоръка от здравните власти до петък включително са затворени училищата в Пловдив. Заболеваемостта в Пловдивско е 129 на 10 000 души, според данните на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към РЗИ.

Преподавателите ще трябва да преценят как да наваксат с уроците и да преструктурират материала. Първият срок ще приключи по график - на 4 февруари. Вторият учебен срок започва на 6 февруари, уточниха от Министерството на образованието.

До второ нареждане в областите Добрич, Пловдив и Софийска се спират детските и женските консултации, свижданията, плановите операции и профилактичните имунизации.

5-годишно дете почина в благоевградската болница след усложнение от двустранна бронхопневмония. От РЗИ заявиха, че най-вероятно тя се е развила мълниеносно и най-вероятно е била следствие на грип. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тръмп в Грант Рапидс, Мичиган, 20 юли 2024 г.

Тръмп се върна към предизборната кампания след опита за покушение

Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп се завърна към предизборните си изяви седмица след покушението срещу него. Първият му митинг се състоя в Гранд Рапидс, щата Мичиган, в зала със затегнати мерки за сигурност. Пред поддръжниците си Тръмп определи превръщането му в мишена като акт на саможертва:..

публикувано на 21.07.24 в 08:19

Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен

Израел потвърди, че е нанесъл въздушни удари по контролираното от хутите йеменско пристанище Ходейда. Атаката идва ден след като дрон, изстрелян от групировката, удари Тел Авив. При атаката беше убит един човек, а осем бяха ранени. Междувременно ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла десетки ракети срещу израелски кибуц в..

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Румен Радев и Християн Мицкоски.

Мицкоски: За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург. Така премиерът на РСМ Християн Мицкоски коментира искането за вписване на българите в Конституцията на страната и кратката по думите му среща с българския президент Румен Радев в Лондон по време на срещата на..

публикувано на 21.07.24 в 08:11

Лек спад в цените на някои основни храни на борсите

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 21.07.24 в 07:55
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща..

публикувано на 21.07.24 в 07:52
Харманли, 18 юли 2024 г.

Биопроизводители и животновъди се обединяват в подкрепа на Иван Янъков от Харманли

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методика за помощта. Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и изгубени животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се закупи и..

публикувано на 21.07.24 в 07:40

Жълт код за високи температури, очакват се превалявания

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес от запад на изток през страната ще преминава студен..

публикувано на 21.07.24 в 07:33