Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела, ЕС поиска избори

| обновено на 24.01.19 в 03:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За свободни и легитимни избори във Венецуела призова първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини в изявление от името на 28-те страни членки.

Политическата криза в южноамериканската страна се разраства, след като председателят на парламента Хуан Гуайдо вчера се обяви за временен президент на мястото на социалиста Николас Мадуро.

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, цитирана от Франс прес, призова за избори, както и да се гарантира сигурността на Гуайдо и останалите членове на доминирания от опозицията парламент.

В Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че се надява страните-членки да застанат зад демократичните сили във Венецуела и изтъкна, че мандат от гражданите в страната има именно парламента на Гуайдо.

Гуайдо се самообяви за президент на митинг на свои привърженици в столицата Каракас и призова армията да го подкрепи.

Военният министър Владимир Падрино обаче обяви, че въоръжените сили не подкрепят Гуайдо и цитирам -тъмните интереси зад неговите действия. Преди това сили за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу демонстриращи в подкрепа на Гуайдо.

Почти веднага след самообявяването американският президент Доналд Тръмп заяви, че смята председателят на венецуелския парламент за временен държавен глава.

„Ще продължа да прилагам цялата икономическа и дипломатическа мощ на Съединените щати за възстановяване на демокрацията във Венецуела“, каза Тръмп, а високопоставен служител на администрацията му предупреди, че Вашингтон си запазва „всички варианти“ за действие, в случай че Мадуро упражни насилие срещу опозицията.

Държавният секретар Майк Помпейо призова венецуелските военни „да защитят демокрацията“ и допълни, че Вашингтон ще подкрепи усилията на Гуайдо да сформира правителство и да организира свободни избори.

След Съединените щати, Канада, Парагвай, Чили и Колумбия също признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела.

Мадуро отговори, като обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ и даде 72 часа на американските дипломати да напуснат Венецуела. На страната на Мадуро са леви управления в региона като тези на Куба и Боливия.

Венецуелският президент Николас Мадуро няма легитимност да прекрати дипломатическите отношения със САЩ, гласи позиция на американският държавен секретар Майк Помпео. Той изтъкна, че Вашингтон застава зад самообявилия се за временен президент Хуан Гуайдо.

Като смяна на властта, подкрепена от САЩ, определи руското външно министерство случващото се във Венецуела. Говорителката Мария Захарова изтъкна, че всичко това е показателно за отношението на Западът към международното право.

В протестни действия във Венецуела през последните 2 дни са загинали 13 души, гласят данни на неправителствена организация в страната, цитирана от Франс прес.

Десетки хиляди противници и привърженици на Николас Мадуро се стекоха тази вечер на протест и контрапротест в столицата Каракас, съобщи Франс прес.

Полицията използва сълзотворен газ срещу опозиционерите. Мадуро говори пред свои привърженици, събрали се пред президентския дворец „Мирафлорес“ и призова армията да спази дисциплина.

Въпреки петролните си богатства Венецуела страда от най-тежката икономическа криза в историята си. Хиперинфлацията доведе до масова емиграция и социални размирици.

Николас Мадуро е президент на страната от 2013, като наследи на поста Уго Чавес, на когото беше заместник. Покойният Чавес управляваше Венецуела, през повечето време с широко одобрение, от 1998 г. По негово време в страната бяха извършени социални реформи и национализация на частни компании, особено в петролния сектор, с цел намаляване на големите икономически неравенства. Това доведе до конфликт между Чавес и бизнес елита на страната, подкрепян от САЩ.

След 2010 г., и особено през управлението на Мадуро, в южноамериканската страна постепенно настъпи икономическа стагнация, стигна се до повишаване на бедността и престъпността.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30