Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като премиерът Бойко Борисов разпореди проверка:

Спира строителството на къмпингите „Градина“ и „Арапя“, временно - изливането на бетон в Алепу

| обновено на 25.01.19 в 13:39
Снимка: Даниела Костадинова

Спира строителството на къмпингите „Градина“ и „Арапя“, както и временно се спира изливането на бетон в местността Алепу. Със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) се налага временната забрана за строителството на къмпинг „Арапя“, както и в местността Алепу, а на къмпинг „Градина“ инвеститорът сам се отказва временно от изграждането на ресторант, магазин и паркинг.

Неспазването на поетапност на строителните работи, както и съмнения, че не е извършено укрепване на свлачището, са основните причини за спиране на строителните работи в Алепу, каза директорът на ДНСК Иван Несторов:

„Инвеститорът твърди едно. Документите ще покажат в понеделник какво е допуснал като нарушение, защото се вижда с просто око, че е изградена част от конструкцията на една от сградите, което е недопустимо“.

На инвеститора на проекта ще бъде наложен и акт за замърсяване на района, заяви директорът на екоинспекцията в Бургас инж. Тонка Атанасова:

„Плажната ивица, тя е около 400-500 квадратни метра. На възложителите вече е дадено предписание в срок от 15 дни да бъде изчистена тази земна маса“.

„Не сме извършили никакви нарушения“, заяви Цветанка Павлова, технически експерт на фирмата инвеститор:

„Това нещо стои и то не е част от сградата. То е част от укрепителното съоръжение“.

За строителството на къмпинг „Арапя“ предстои да бъде извършена пълна проверка на документацията, каза след оглед на обекта Иван Несторов:

„Съгласно нашите изисквания на Закона за устройство на територията, когато се въвежда един обект в експлоатация, той трябва да има осигурен комуникационно-транспортен достъп, а не коларски път“.

По-рано по разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Дирекция за национален строителен контрол започна проверка на всички нови строителни обекти по Южното Черноморие. С експертите има и представители на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас. Проверката започна от плажа в местността Алепу, където се извършва укрепване на свлачище с цел строителство на две почивни бази. До момента от Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас отказват коментар за строителството по Южното Черноморие. Според Регионалната екоинспекция с изключение на заравнените дюни на къмпинг „Смокиня“ в останалите три терена – на къмпинг „Градина“, в местността Алепу и край къмпинг „Арапя“, строителството е напълно законно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов

Началникът на ДНСК Иван Несторов ще направи спешна проверка по морето

По разпореждане на премиера Бойко Борисов началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие утре – 25 януари. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие.  Заедно с..

публикувано на 24.01.19 в 18:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10..

публикувано на 28.07.24 в 13:15
Илхан Кючюк в пленарната зала в Страсбург, 18 април 2023 г.

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани,  обеща той в интервю пред БНР.  В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови..

публикувано на 28.07.24 в 13:07

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна,..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша..

публикувано на 28.07.24 в 11:18