Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като премиерът Бойко Борисов разпореди проверка:

Спира строителството на къмпингите „Градина“ и „Арапя“, временно - изливането на бетон в Алепу

| обновено на 25.01.19 в 13:39
Снимка: Даниела Костадинова

Спира строителството на къмпингите „Градина“ и „Арапя“, както и временно се спира изливането на бетон в местността Алепу. Със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) се налага временната забрана за строителството на къмпинг „Арапя“, както и в местността Алепу, а на къмпинг „Градина“ инвеститорът сам се отказва временно от изграждането на ресторант, магазин и паркинг.

Неспазването на поетапност на строителните работи, както и съмнения, че не е извършено укрепване на свлачището, са основните причини за спиране на строителните работи в Алепу, каза директорът на ДНСК Иван Несторов:

„Инвеститорът твърди едно. Документите ще покажат в понеделник какво е допуснал като нарушение, защото се вижда с просто око, че е изградена част от конструкцията на една от сградите, което е недопустимо“.

На инвеститора на проекта ще бъде наложен и акт за замърсяване на района, заяви директорът на екоинспекцията в Бургас инж. Тонка Атанасова:

„Плажната ивица, тя е около 400-500 квадратни метра. На възложителите вече е дадено предписание в срок от 15 дни да бъде изчистена тази земна маса“.

„Не сме извършили никакви нарушения“, заяви Цветанка Павлова, технически експерт на фирмата инвеститор:

„Това нещо стои и то не е част от сградата. То е част от укрепителното съоръжение“.

За строителството на къмпинг „Арапя“ предстои да бъде извършена пълна проверка на документацията, каза след оглед на обекта Иван Несторов:

„Съгласно нашите изисквания на Закона за устройство на територията, когато се въвежда един обект в експлоатация, той трябва да има осигурен комуникационно-транспортен достъп, а не коларски път“.

По-рано по разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Дирекция за национален строителен контрол започна проверка на всички нови строителни обекти по Южното Черноморие. С експертите има и представители на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас. Проверката започна от плажа в местността Алепу, където се извършва укрепване на свлачище с цел строителство на две почивни бази. До момента от Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас отказват коментар за строителството по Южното Черноморие. Според Регионалната екоинспекция с изключение на заравнените дюни на къмпинг „Смокиня“ в останалите три терена – на къмпинг „Градина“, в местността Алепу и край къмпинг „Арапя“, строителството е напълно законно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов

Началникът на ДНСК Иван Несторов ще направи спешна проверка по морето

По разпореждане на премиера Бойко Борисов началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие утре – 25 януари. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие.  Заедно с..

публикувано на 24.01.19 в 18:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще участва в Брюксел на извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията..

публикувано на 16.04.24 в 16:37
Илхан Кючюк с посланик Тодор Стоянов.

Илхан Кючюк е удостоен с престижна награда в Рим

В зала "Zuccari" на италианския Сенат се състоя церемония по награждаването на българския евродепутат Илхан Кючюк с престижната международна награда "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път.  На..

публикувано на 16.04.24 в 16:29

Само една формация е подала документи в ЦИК за участие във вота

Централната избирателна комисия има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на предстоящите избори две в едно на 9 юни. Това е уверил служебният премиер Димитър Главчев на първа среща с ЦИК, обяви..

публикувано на 16.04.24 в 16:26
Никола Минчев

Никола Минчев: Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е изненадваща

Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е сериозен политически ход, коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.  Смяната на дипломат №1 обаче е изненадваща, седмица след като служебното правителство пое властта, смята още Минчев: "По принцип е..

публикувано на 16.04.24 в 16:09

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Бюджетната комисия одобри промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия на НС одобри на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Тя е част от приложенията в Бюджет 2024 и се налага да бъде гласувана и в Народното събрание.  Текстовете бяха одобрени с леки технически корекции.  В..

публикувано на 16.04.24 в 16:01

Британска авиокомпания отмени всичките си полети до Тел Авив до 27 октомври

Британската нискобюджетна авиокомпанията Easyjet потвърди, че е отменила всички полети до Тел Авив до 27 октомври във връзка с нападението на Иран срещу Израел. Авиокомпанията едва наскоро възобнови услугите си в региона, след като..

публикувано на 16.04.24 в 15:58