България откупи портрет и ценни предмети на княз Александър I Батенберг

| обновено на 28.01.19 в 19:29
Портретът на Александър Батенберг от Конрад Дилиц, който бе купен на търг на виенската аукциона къща „Доротеум“.
Снимка: „Доротеум“

България, чрез министъра на културата Боил Банов, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена.

От министерството на културата съобщават, че на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов се дължи тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително.

Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

Тази година се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България. Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението на България от османско иго. Той управлява България от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г.

Портретът е от 1881 г. и представя българския княз в цял ръст с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорско кълбо. Платното е с размери 157 на 100 см и е рисувано с маслени бои от художника Карл Дилиц.

Сред останалите предмети е сребърен поднос с размери 76,5 на 48 см, който е подарен от русенската общност при посрещането на княз Александър I Батенберг в града. Подносът е с дървена основа, а изработката му - сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през 19 век. В центъра на таблата има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение - "На Негово Височество Александър Първи Княз на българите от жителите на г. Русе". На подноса са изписани също месец и година - юни 1879 година. Това е времето, когато той пристига в Русе.

На търга беше предложен и сребърен поднос филигран с размери 43,5 на 35,5 см, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица, а в четирите му края има медальони с лъвове, както и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано "В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.". Подносът е с размери 76 на 48 см.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33