Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев обеща да освободи средства за протестиращите медицински сестри в Козлодуй

МЗ с вариант за увеличение на заплатите в общинските болници до края на годината, съобщи една от протестиращите медицински сестри

| обновено на 04.02.19 в 15:48
Снимка: БГНЕС

До края на годината Министерството на здравеопазването ще предложи вариант за увеличение на основните заплати в общинските болници. Това съобщи Силвия Оприцова - една от протестиращите медицински сестри от козлодуйската болница, които днес се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев.

Те са получили уверение, че няма да има закриване на такива болници в страната и ще се намери вариант за козлодуйското лечебно заведение.

По-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри от общинската болница в Козлодуй. Медиците недоволстват от ниското заплащане и проблемите с този тип лечебни заведения. Срещата беше закрита. 

"Всеки постави на масата проблемите, министърът беше добре настроен и ни изслуша. Не знам дали съм доволна. Изключително съм разколебана, защото конкретика имаше само за състоянието на нашата болница и механизмите, които да освободят някакви средства и да се покрият нивата на работни заплати, съгласно браншовото споразумение в здравеопазването. Това ще се случи в бъдеще време. Разбирам, че министърът е отскоро и че няма необходимите промени в системата. Той подготвя промени, които, според него, ще отключат ресурси за съсловието. Трябва обаче да мине през МС, да се гласува. Отново трябва време", заяви за "Хоризонт" Силвия Оприцова, старши-акушер в козлодуйската болница, присъствала на срещата.

"Министърът беше категоричен, че нямат намерение да затварят болници", допълни тя и каза, че във времето здравните власти ще търсят индивидуален подход за всяко лечебно заведение с финансови проблеми.   

Според протестиращите медицински сестри от Козлодуйската болница, причината за ниското заплащане в общинските лечебни заведения е в начина на финансирането им. Силвия Оприцова:

"Едно цяло съсловие мизерства и бедства и вдига вече повече от 10 години здравеопазването в страната. За да се разплатят сметките, за да се покрият здравно неосигурените пациенти, за да не е на много загуба болницата, на нас ни се дава минимумът, който може да се осигури от това, което се предлага, а истината е, че в сумата на клиничните пътеки стойността на труда - нашият, на лекарите, не е остойностен. Това се трупа с години и това се надяваме да обясним: как стоят реално нещата, защото всички общински болници са на това положение. Това не е само болницата в Козлодуй".

След срещата с Ананиев медицинската сестра допълни, че в браншовото споразумение минималното стартово възнаграждание трябва да бъде 950 лева, като в момента в Козлодуй реалната стойност е 580 лева. За нея и колежките й е ясно, че почти двойното увеличение не може да стане веднага, но и настояват за поне 700 лева минимална заплата за щатен медицински специалист. 

"Това донякъде би удоволетворило до следващите стъпки в повишаването на заплатата", каза Оприцова и допълни, че има предложения как конкретно в региона на Козлодуй процесът да се ускори. 

Протестиращите медицински сестри предстои да обсъдят ситуацията. Със сигурност те няма да подпишат договорите си, но все още няма тяхно общо решение какво предстои в недоволството им. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Системата ни убива всички

Майка от "Системата ни убива всички": Новата наредба отвори широко вратите за корупция в ТЕЛК

Днес трябва да бъде готов анализът на Министерство на здравеопазването на Наредбата за медицинската експертиза от 3 август 2018 година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата. Очаква се министърът на здравеопазването да представи..

публикувано на 04.02.19 в 08:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04