Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред МЗ заради новата наредба за медицинската експертиза

Манолова подкрепи протестите, майките от "Системата ни убива" застанаха зад наредбата

Снимка: БГНЕС





Хора с увреждания и родители, които се грижат за деца с увреждания, се събраха пред здравното министерство, за да изразят недоволството си от неефективното действие на новата Наредба за медицинската експертиза, която е в сила от август 2018-а. Хората с увреждания поставиха редица проблеми, произтичащи от новата нормативна уредба. Майките от движението "Системата ни убива" обаче са на различно мнение и подкрепят измененията. Самият анализ на министерството сочи, че новата наредба работи добре, а сигналите за нарушения се проверяват. 

Според протестиралите пред министерството наредбата е медицински неиздържана и създава повече проблеми, отколкото да дава решения. Павлина Григорова от фейсбук групата "Обединени в съдбата" обобщава:

"Начинът, по който се подхожда и не се отразяват съпровождащите заболявания, много от редките заболявания липсват. Абсолютен геноцид, абсолютно лишение. Губим всякакъв вид социални права, губим единствения си доход, който имаме под формата на инвалидни пенсии, голяма част от нас са неработещи".

Родителите на деца с увреждания настояват да се обсъди и въпросът с невъзможността да се пенсионират, както и с липсата на система за социални грижи на хората с увреждания, което ги прави зависими от техните близки. Събралите се пред здравното министерство събират подписи, които ще приложат към открито писмо по проблемите, което ще връчат на здравния министър Кирил Ананиев. 

Следобед той ще се срещна с майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Здравният министър обяви резултатите от действието на новата наредба за медицинската експертиза през първите 6 месеца от влизането ѝ в сила.

"Специално внесохме концепцията на "Системата ни убива" за цялостна реформа в оценката на уврежданията. В нея ТЕЛК-ът отпада и се преминава към оценка на всяко едно заболяване и функционалността. В момента всички искат да са със 100 процента ТЕЛК и да взимат 930 лева и това не е справедливо", каза представителка на "Системата ни убива".

Преди седмица, на среща с майките при премиера Бойко Борисов, министър Ананиев обяви, че са установени нарушения в системата на ТЕЛК и обеща да ги обяви публично на 4-ти февруари, заедно с мерки за решаването им. Проверката на здравното министерство започна след множество сигнали за нередности в ТЕЛК. Това бяха и част от мотивите за протести на майките на деца с увреждания миналата година.

На срещата в МЗ присъства и омбудсманът Мая Манолова, с уточнението, че не е била поканена. Тя изнесе данни от гореща линия в оглавяваната от нея институция. По телефона много хора с увреждания от цялата страна са съобщавали, че са ощетени от новата наредба. Манолова изтъкна, че в борбата с фалшивите ТЕЛК-решения да се изнася през съдбите на ощетени хора. 

"Настояхме министърът да представи релевантните данни, които да оценят действието на методиката. Представените числа обосновават новата наредба, но важните числа отсъстваха. От преминалите 38 000 души през ТЕЛК и НЕЛК на колко са намалели процентите за вид и степен на увреждане? Много хора са загубили право на всякаква подкрепа, което не беше казано в презентацията", каза Манолова.

Подробна звукова картина чуйте в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39