Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер и Мей в „ожесточена, но конструктивна“ дискусия по Брекзит

| обновено на 07.02.19 в 17:05
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей се договориха отново да се срещнат преди края на февруари. Пробив от страна на ЕС няма.

Както се очакваше, на днешната среща между двамата в Брюксел Мей поискала правно обвързващи промени за термина „предпазен механизъм“ за границата на остров Ирландия. Тя направила няколко предложения в контекста на поетите ангажименти към британския парламент.

Председателят Юнкер повторил, че споразумението няма да се предоговаря, но е изразил готовност да се положат повече усилия за политическата декларация и по-точно за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Той напомнил, че всяко решение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 27-те страни-членки.

„Дискусиите бяха ожесточени, но конструктивни“, каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас за преговорите. „Въпреки предизвикателствата, двамата лидери се съгласиха, че екипите им трябва да преговарят помежду си, така че да стигнат до решение, което би могло да получи възможно най-широка подкрепа в британския парламент, като зачита насоките, договорени от Европейския съвет“, добави той.

По-късно Мей разговаря с председателя на Европарламента Антонио Таяни и с ръководителя на работната група по преговорите в парламента за Брекзит Ги Верхофстат, които изразиха същата позиция.

„Парламентът напълно подкрепя споразумението за оттеглянето. Това е единственото решение, което гарантира организиран Брекзит, защитава мира в Ирландия и целостта на единния пазар“, каза Таяни.  „Приветствам ангажимента на премиера към споразумението от Разпети петък - това е фундаментално послание към ЕС. Отворени сме за повече амбиции в бъдещите ни отношения, в т.ч. и да преразгледаме ситуацията в Ирландия, ако Обединеното кралство промени червените си линии“.

Таяни нарече варианта Брекзит без сделка „икономическа и човешка катастрофа“.

На същото мнение бе и Верхофстат.

„За нас Брекзит без сделка не е възможност, а бедствие и за двете страни на Ламанша. Всъщност, е безотговорно и от страна на някои британски политици, които  предпочетоха този вариант и се втурнаха към него“, каза той.

Верхофстат подчерта, че междупартийните преговори във Великобритания са особено важни, за да се стигне до план за оттегляне с по-широка подкрепа от получените  няколко гласа в повече в Камарата на общините.

Междувременно лидерката на Камарата на общините Андреа Лийдсъм съобщи, че дебат в британския парламент за Брекзит е насрочен за 14 февруари.

На свой ред германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че решение на проблема с избягването на „твърда“ ирландска граница може да бъде намерено и без предоговаряне на вече постигнатата сделка.

„Имаме 50 дни“, каза Меркел по повод оставащите дни до 29 март, за когато е насрочен Брекзит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Лондон не са изненадани от липсата на пробив на срещата Юнкер-Мей

Макар и очакванията във Великобритания за нещо конкретно от днешните срещи на Тереза Мей в Брюксел да бяха нулеви, кореспондентите, отразяващи събитията, отбелязаха, че все пак британският премиер няма да се завърне със съвсем празни ръце у дома. Те..

публикувано на 07.02.19 в 17:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06