Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кейси Мъсгрейвс с "Грами" за албум, Чайлдиш Гамбино - за песен на годината

| обновено на 11.02.19 в 12:24
30
Кейси Мъсгрейвс
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Golden Hour" на кънтри певицата Кейси Мъсгрейвс беше отличена с най-престижната награда "Грами" - за албум на годината, предаде Асошиейтед прес. Мъсгрейвс спечели общо четири "грамофончета", сред които и за най-добър кънтри албум за "Golden Hour".

В Лос Анджелис се проведе церемонията по връчване на музикалните отличия. Наградите "Грами" имат 84 категории. Присъжда ги американската Национална звукозаписна академия. Шестдесет и първата церемония за водещите музикални отличия се превърна в триумф за жените и рапа.

Песента "This is America" на Чайлдиш Гамбино (с истинско име Доналд Глоувър) спечели "Грами" за песен на годината, както и за най-добро музикално видео. Това е първото хип хоп парче, което получава това отличие. Досега на церемониите за наградите "Грами" рап изпълнителите редовно бяха пренебрегвани за водещите отличия, въпреки доминацията на жанра в САЩ. Само два пъти в историята на призовете водещата награда е присъждана на хип хоп албуми - "The Miseducation of Lauryn Hill" на Лорин Хил през 1999 г. и "Speakerboxxx/The Love Below" на "Ауткаст" през 2004 г.

Глоувър, който също така се снима в киното и телевизията, продуцира и пише сценарии, е номиниран за "Грами" 12 пъти, включително в пет категории през текущия сезон. Първото "грамофонче" в кариерата си той получи с албума Because The Internet и сингъла "3005". Той не присъства на церемонията, която пропуснаха и рапърите Кендрик Ламар, който водеше по номинации с осем на брой, и Джей-Зи. Канадският рапър Дрейк, който също се очакваше да не присъства на шоуто, се появи изненадващо, за да получи приза за най-добра рап песен за хита си "God's Plan".

Рапърката Карди Би създаде история, ставайки днес първата жена, спечелила "Грами" за най-добър рап албум със своя "Invasion of Privacy". Карди Би е едва петата жена, номинирана в категорията, която бе създадена през 1995 година. В категорията най-добър Ар енд Би албум спечели Габриела Уилсън /H.E.R/ с едноименния си албум, а за най-добра рап песен бе отличен Дрейк.

Британската певица Дуа Липа получи "Грами" за най-добър нов изпълнител.

Лейди Гага и Брадли Купър спечелиха награда "Грами" за най-добър поп дует/групово изпълнение за песента "Shallow" от филма "Роди се звезда". Певицата получи награда и за най-добра песен, написана за визуална медия, и за най-добро солово поп изпълнение за песента Joanne.

Бранди Карлайл, която водеше по номинации сред изпълнителките с шест на брой, спечели три награди в категориите за традиционна американска музика.

Ариана Гранде получи първия си приз "Грами" в категорията най-добър вокален поп албум за Sweetener, а ветеранът Уили Нелсън бе определен за изпълнителя на най-добър традиционен вокален поп албум с изпълнение на My Way на Франк Синатра.

Най-добрата рок песен е "Masseduction" на Сейнт Винсънт, а най-добър рок албум - "From the Fires" на Грета ван Флийт.

Крис Корнел, покойният лидер на гръндж движението с групата "Саундгардън", получи посмъртно награда "Грами" в раздела рок музика. Композицията "When Bad Does Good" на Корнел победи в категорията "най-добро рок изпълнение".

"Бек" взеха грамофонче за най-добър алтернативен албум - "Colors".

"Sincera" на Клаудия Брант е най-добър латино поп албум. Тори Кели взе наградата за най-добър госпъл албум за "Hiding Place".

Сред отличените е и актьорът Хю Джакмън, носител на награди "Тони" и "Еми", за най-добра саундтрак компилация за визуална медия за "Най-великия шоумен". Филмът "Черната пантера" е с отличие за най-добра саундтрак музика.

"Грами" за най-добър музикален филм получи лентата "Куинси" за Куинси Джоунс.

Бившият президент на Съединените щати Джими Картър вече е трикратен носител на наградата, информира Асошиейтед прес. 39-ият президент на САЩ спечели в категорията "най-добър разговорен албум" за записа "Вяра - пътуване за всички". Президентът беше отличен в същата категория и през 2007, и 2016 г.

На шоуто за наградите "Грами" бяха почетени кънтри иконата Доли Партън, соул звездата Даяна Рос и покойната легенда на соул музиката Арета Франклин. Партън пя заедно с Майли Сайръс, Кейси Мъсгрейвс, Марън Морис и Кейти Пери. Особено блестящо обаче беше  изпълнението ѝ на песента "Red Shoes" съвместно с формацията "Литъл биг таун". Йоланда Адамс, Фантейжа и Андра Дей изпълниха вълнуващ трибют в чест на Арета Франклин, чиято кончина миналата година разтърси света на музиката. Даяна Рос беше приветствана с бурни аплодисменти, когато се появи на сцената, облечена в яркочервена рокля, за да изпълни свои хитове.

Сред изпълнителите на церемонията беше Камила Кабело, която откри предаваното по телевизията шоу с хитовото си парче "Havana" съвместно с Джей Балвин, Рики Мартин и Йънг Тъг, и Джанел Моне.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38