Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов в Мюнхен: Ще настояваме за завод за ремонт на Ф-16

Премиерът Бойко Борисов в Мюнхен
Снимка: Пресслужба МС

„Светът е страшно несигурен. Виждате надпревара в ядреното оръжие, надпревара в ракетните системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен, съобщи правителствената пресслужба.

Българският премиер участва в Мюнхенската конференция по сигурността заедно с близо 600 политици, представители на бизнеса и академичната общност.

Борисов посочи, че е разтревожен от това, което слуша за Черно море. „Усещам, че регионът ни вследствие на конфликтите Русия-Украйна, никак няма да бъде спокоен“, добави премиерът. И апелира всички български политици по всички линии да се мобилизират и да се брани мирът.

В отговор на журналистически въпроси за купуването на изтребители Ф-16 премиерът Борисов посочи, че по отношение на допълнителната помощ, когато започнат преговорите българската държава, ще настоява за завод за ремонт на самолетите. Така страната ни ще се развива, колкото може повече в тази промишленост.

„България стои много добре и виждате, че всички ни хвалят. Ако се стегнем и във вътрешен план - малко по-скромно, защото никой не е забравил само преди колко години беше кабинетът на БСП с премиера Орешарски и какво се случи с банковата система и всичко“, коментира още Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен.

Министър-председателят припомни, че президентът Румен Радев е спечелил избори при същия Избирателен кодекс и то при управлението на ГЕРБ. „Значи - ако можеш да печелиш, си спечелваш. Както и аз при тяхното управление“, подчерта премиерът Борисов.

За разследванията по случая Скрипал премиерът заяви, че той е поканил и информирал посланиците за работата и резултатите на българските служби, а не обратното. „Българските служби, българският главен прокурор, в същия ден, когато получих аз сигналите, отидоха и в британско посолство, информираха по надлежния начин всички партньорски служби“, каза още премиерът Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов и Мишел Барние на срещата им в Мюнхен.

Борисов: България е готова за всички сценарии за Брекзит

„България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - „със сделка“ и „без сделка“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на..

публикувано на 15.02.19 в 17:49
Красимир Каракачанов

Каракачанов очаква договор за Ф-16 до края на юни

До края на юни е възможно да има договор за доставка на изтребителите Ф-16, каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и обясни, че във вторник официално ще бъде изпратено предложението. В Мюнхен, където участва в конференцията по..

публикувано на 15.02.19 в 14:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58