Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инцидент с локомотива от Хитрино спря движението на влакове между Пловдив и Филипово

| обновено на 16.02.19 в 19:16
3
Жп инцидент в Пловдив
Снимка: БНР

От тази сутрин е преустановено движението на влаковете между Пловдив и Филипово, по направлението Пловдив-Карлово. Причината е дерайлиране на първите три вагона на товарна композиция на частен  превозвач на гара Пловдив. При инцидента няма пострадали хора, няма и опасност за населението в района, съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Екипи на компанията са предприели незабавни действия, за да се осигури проходимост на трасето. С автобуси до гара Филипово се извозват пътниците за Карлово.

Малко преди 19 ч. областният управител на Пловдив Здравко Димитров заяви, че премиерът Бойко Борисов е кацнал на летището в Пловдив и лично е получил информация от него за инцидента. Тече операция по изправяне и вдигане на двата локомотива, а цистерните бяха изтеглени от гарата в Пловдив минути преди 19 ч.
Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви:
 "Амбицията ни е в днешния ден, до 24.00 часа, да пуснем движението".
Малко по-рано днес управителят на фирмата-собственик на композицията Петър Ганев заяви, че влакът се е движил със скорост 35 километра в час - по-ниска от допустимите 40 километра в час, а вероятната причина е счупена част на стрелката. От Прокуратурата обявиха, че все още е много рано да се говори за причините, довели до инцидента.  Назначена е комисия, която ще разследва причините за инцидента. Екип от  Национална следствена служба също се включва в разследването по случая. При инцидента няма пострадали хора и опасност за населението, увери Николов.
Пловдивският окръжен прокурор Румен Попов заяви, че е образувано досъдебно производство по случая.  От областната дирекция на полицията уточниха, че влакът е превозвал пропан-бутан. Композизцията от 27 цистерни е на фирма "Булмаркет рейл карго" и е превозвала 2 100 тона пропан-бутан от Сърбия за гара "Разпределителна" в Пловдив. Образувано е досъдебно производство, обяви прокурор Попов:

"Общото в случая  с Хитрино, от фактическа страна, че водещият локомотив е същият, който е бил и в неприятният инцидент в Хитрино".

Главен комисар Николай Николов увери, че не е имало изтичане на газ. Извършва се непрекъснат контрол върху средата.

"Никаква опасност за служителите тук и за населението на град Пловдив".

Комисар Николов обясни, че операцията по преместването на цистерните е рутинна.

"Веднага след като се извършат огледите, след разрешение от прокуратурата, започваме максимално бързо да вдигнем тези локомотиви и двете цистерни, които все още не са изтеглени, за да позволим пускането на движението".

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 около 04.40 часа тази сутрин. Три от вагоните на композицията са се наклонили. По първоначални данни тях е имало пропан-бутан, но няма изтичане на газ.  Пълни са били 25 от общо 27 цистерни с общо количество пропан-бутан от 2 100 тона. Влакът идва от Сърбия  и е трябвало да пристигне на гара "Разпределителна" в Пловдив. Той се е движил с 35 километра в час, тоест - с по-ниска от допустимата скорост от 40 километра в час.

„Предполагаемата причина при първоначалния оглед е, че има счупване на език от релса. Това е една стрелка 74 при влизане в гара " Пловдив - централна пътническа". Следствените органи обследват района, снети са обяснения“, заяви управителят на фирма „Булмаркет Рейл Карго“ Петър Ганев. 

До утре се очаква цялата композиция да бъде вдигната.

Създадена е организация за обслужване на пътниците от засегнатите влакове. Движението между Пловдив и Тодор Каблешков в момента се осъществява само по път 1. Това може да доведе до нарушаване на графика за движение на влаковете и малки закъснения по направлението Пловдив - София.

Екип от  Национална следствена служба се включва в разследването на инцидента с дерайлиралите вагони на Централна гара в Пловдив. „Няма пострадали хора и опасност за населението, а също и опасност от изтичане на газ“, увери главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37