Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Battle Beast" с премиера на фестивала "Евросоник" в Грьонинген

Концертът чакан с особен интерес от публиката на тазгодишния фестивал „Евросоник“ в Грьонинген бе този на финландската пауър метъл група „Battle Beast“. Музикантите пристигнаха в деня на концерта- на 18-ти януари, а срещата ми с тях беше в ранния следобед на същия ден. Фронтдамата Нора ми обясни, че единствено са успели да оставят багажа си за съхранение и са дошли в определеното място за интервютата. Нора много се надяваше, че довечера на концерта им в "Grand Theater" в Грьонинген ще има много публика, защото подготвяха премиерата на новия си сингъл "No more Hollywood  endings". Песента е специална, защото така ще се нарича и петият студиен албум на финланците, чието издаване предстои  в началото на месец март. Идеолог на новата продукция е кийбордистът Яне, който поясни, защо избират за заглавна песента „No more Hollywood  endings“. "Решихме, че ще е добре да сложим малко по- различно и  по- специално име за албума, едноименната песен излезе вече като сингъл и смятаме, че подхожда перфектно за заглавие на албума. Художественото офорчление също е много добро и смятам, че по много точен начин отразява комплексно, това което сме заложили. Много дълго работих върху тази песен, месеци наред се  опитвах се да си я представя в завършен вид и бях изключително щастлив, когато най- после се получи. Стана дори много по- хубава от очакваното." Допълва го Нора: "Ян е основният продуцент. Засегнали сме много теми в песните, които сме заимствали от реалния живот, ще ви дам пример, има песни, които са посветени на надеждата, омразата и любовта, за загубата на някой много близък човек, освен това имаме няколко песни с фентъзи  съдържание, така че  темите са различни и разглеждат проблеми."

Дали сте съхранили емоцията и духът, който носи предишният ви албум „Bringer of Pain“.

Нора: "Смятам, че дори сме надминали това, което показахме с предишния ни албум. Разбира се като музиканти,  целта ни,  това към което се стремим е да се развиваме и мисля, че го постигаме, въпреки че имаме само трима основни автори в този албум. Също така смятам, чесамата аз като музикант и  вокалист направих много в процеса на работата по албума и съм убедена, че емоцията, която вложихме е много по- голяма от предишния албум.

Опишете своя работен процес

Ян:  "Моят работен процес е много прост, отивам в студиото и прекарвам толкова време, колкото е необходимо, сядам и оставам безкрайно много часове, докато се получи песента, по никакъв начин не пестя време. Така че нещата при мен изглеждат наистина просто, сядам и пиша песните, колкото повече време прекарвам, толкова повече песни се получават."

 „Battle Beast“ са известни с това, че  следват схемата да издават нов материал на всеки две години. Последният албум „Bringer of Pain“ бе от 2017-та година.

Нора: "Така е! До сега винаги пускаме албум на всеки две години. Наистина е много напрегнато да издаваш албуми по този начин, но последователността при нас е такава, всяка втора година излиза албум и веднага започваме работата по следващия, така че това, което правим е работа, работа, работа и пак работа! Няма почивка, няма прекъсване!"

Безспорно гласът на Нора Лоухимо, която е в състава от 2012-та година е впечатляващ, както и маниерът й на пеене,  Как се чувства като фронтдама в една изцяло мъжка група. Обикновено във вокалиста са съсредоточени погледите на публиката и това автоматично превръща певеца в лидер.

Нора: "Не бих казала, че съм  лидерът в групата, по- скоро съм  лицето като водещият вокалист, водещият в групата е Ян, който прави нещата да се случват.  Той организира всичко, прави програмата ни и е продуцентът на новия ни албум. Всъщност всеки от нас в групата има различни задължения, върши различни неща и се опитваме да дадем най- доброто, на което сме способни с тази група."

Миналата година бяхте в България на фестивала "Hills of rock". Какво съхранихте като спомен от този фестивал,  който се проведе в едно специално място - Античният театър в Пловдив.

Нора: "Беше страхотно! За мен това е един от най- хубавите спомени за 2018-та, защото  подгрявахмe "Judas Priest " , а Rob Halford е един от моите най- големи  идоли  като вокалист. Бях много развълнувана, когато  разбрах, че той е слушал нашето шоу, докато бяхме на сцената. Всъщност подгрявали сме три пъти "Judas Priest " в различни концерти, но едва сега стана  възможно да се срещнем с тях лице в лице. За мен това беше страхотно преживяване, това беше моят бленуват момент, едно от най- хубавите преживявания за изминалата 2018-та година, а и публиката беше страхотна!"

Водена от емоцията при предишните срещи с българската публика фронтдамата Нора изпрати своя специален поздрав към българските си фенове. 

Нора: "Здравейте любими наши фенове и приятели, искам да ви кажа, че ви обичаме и ви благодарим ви за вашата подкрепа!  Елате на концертите ни, на летните фестивали и не забравяйте да си вземете нашия нов албум "No more Hollywood  endings".

Цялото интервю можете да чуете в приложения аудиофайл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49