Иван Маджаров: Кампанията на БЛС за насилието над медици би могла да стане и перманентна

Българският лекарски съюз (БЛС) ще рестартира днес националната кампания срещу насилието над медици под мотото "Добрата дума лекува". Инициативата ще бъде обявена в аулата на Александровска болница. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред БНР:

„Ние решихме тази година да я рестартираме с ново мото, а именно „Добрата дума лекува“, защото смятаме, че една от причините да има толкова много агресия пред лекарските кабинети  и изобщо в нашето общество, е фактът, че преобладава доста такава среда, в която всички ние сме изнервени и напрегнати. Затова решихме, че е добре да популяризираме добри неща, които макар и мимоходом, подсъзнателно да влияят върху цялото общество като нещо, което намалява напрежението".

Д-р Мадщаров съобщи, че се планира конкурс за снимка и кратък текст, който да пояснява откъде е тази снимка. "Тези снимки да съдържат пациенти заедно с техните лекари, от които са доволни. В резултат на този конкурс ще изберем най-добрите снимки, ще ги направим като изложба в София, след това в Пловдив, Варна и други градове в България". 

Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС

"Мисля, че могат да участват в този конкурс и други добри новини  - няма лошо това да бъде снимка на някой, който иска да покаже своя добър учител или снимка на човек с полицай, който му е помогнал в беда на пътя. Ние не можем да бъде изолирани в това общество, всички заедно живеем  на едно и също място в тази държава България, която всъщност е красива като стана и в същото време трябва да сме заедно, за да можем да създаване такива усещания, позитивни, а не толкова негативни, в крайна сметка не можем да предотвратим това, че всеки ден се случва нещо, което ни стресира", допълни председателят на БЛС.

Маджаров каза, че срокът на конкурса е до края на март, но кампанията може да се превърне и в перманентна. По отношение на сигурността на медиците и различните идеи, свързани с безопасността им на работното място, председателят на Българския лекарски съюз отбеляза, че не се прави нищо:

„Наистина имаше такива идеи – паник бутон, дежурен прокурор и т.н., но  какво показват фактите? Фактите показват, че нарастват случаите на вербална и физическа разправа, агресия, а в същото време няма ефективни наказания за тези, които са си позволили това. Нещо повече – наказанията са едната страна на медала, явно не се полагат достатъчно грижи за осигуряване на сигурността на колегите, които работят особено в спешните центрове. Ролята на работодателя, мениджъра на лечебното заведение е да осигури там адекватна физическа охрана, както и да речем и паник бутон.“

Иван Маджаров смята, че в лечебните заведения и в спешните центрове трябва да има истински охранители, а не да се наемат на работа пенсионери. Той е на мнение и че различните злоупотреби като отбелязването за поставена ваксина на дете без тя в действителност да е направена трябва да се разследват веднага и да се накажат много строго. 

В интервю за "Хоризонт" д-р Благомир Здравков от Клиниката по анестезиология и реанимация на болница "Пирогов" коментира за кампанията на БЛС, че доверието между лекар и пациент е нарушено и трябва да се възстанови.

Д-р Благомир Здравков. Снимка Владимир Карамазов

"Тази инициатива e страхотна! Нещо такова отдавна съсловието имаше нужда да бъде направено, защото проблемът има две страни - както обществото е длъжник на медицинското съсловие, така и ние, като лекари, очевидно трябва да подобрим уменията си за комуникация с пациентите. Точно затова е тази идея - да бъдат събрани лекари, към които хората имат доверие или им симпатизират, тези хора да изградят наново доверието и да се съгради наистина по нов начин доверието между лекари и пациенти", каза д-р Здравков.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33