Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

| обновено на 21.02.19 в 12:24

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с  цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари 1952 година в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти - участници в демонстрация за защита на родния си език -  бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език в страната.

„За втора поредна година организираме празник по повод Деня на майчиния език, а идеята е да съберем всички общности , които живеят в града под тепетата“, разказва Шeнар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.

„В музикално-поетичния спектакъл ще участват както представители на етносите от града, така и чуждестранните студенти,  които се обучават в нашите Пловдивски университети. Ще има цитат от Шекспировата пиеса „Хамлет“ – „Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“, който ще имате възможност да го чуете на над 45 езика, в това число много екзотични езици като кхоса, сесото, тамил, панджаб. Избираме Шекспир, тъй като 2019 година се навършват точно 455 години от рождението на гениалния английски поет и драматург. Той е преведен и на всички официални езици. Именно затова решихме да е Шекспир“.

Тази година членовете на Консулския клуб - Генералният консул на Турция и останалите почетни консули, също ще се включат в празника. Все още е изненада какво ще подготвят - мисъл на популярна личност от държавата, която представляват,  изречена на техния език или стихотворение.

Освен четенето на Шекспир, участниците в празника подготвят и друга програма. Тя  ще е и своеобразен поздрав към Пловдив, който тази година е Европейска столица на културата.

„Ще представят своите традиции, музика и танци от държавата, от която идват. Другото интересно тази година в програмата сме включили и жестомимиката, тъй като в града ни има хора, които по този начин си общуват.“ 

На финала ще бъде отправено  общо послание за Деня на майчиния език, а за  всички които ще се включат в празника са предвидени грамоти за участие.

„Смятаме през следващата година да излезем и извън границите на Пловдив и да обогатим инициативите ни, свързани с отбелязването на Деня на майчиния език“, допълва Шенар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45