Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът призова опозицията да се върне в НС при повторното разглеждане на поправките

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс с мотива, че тези поправки отслабват механизмите за осигуряване на честни избори.

"Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите", заяви Радев и допълни:

"Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право – изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори".

"Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия показват отсъствието на воля за прозрачен и честен изборен процес. Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През миналата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал".

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия".

Румен Радев призова опозицията да се върне в парламента при повторното разглеждане на поправките в Изборния кодекс.

Радев изрази надежда, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов

Борисов след ветото: Ако вземаш страната на една партия, се превръщаш в политически лидер

Премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира факта, че президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс . От Шарм Ел-Шейх, където участва в среща на върха Европейски съюз - Лига на арабските държави, той заяви: "Всеки политически..

обновено на 25.02.19 в 15:20

Сидеров: Ветото на президента е очаквано и трябва да бъде прието от НС

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров коментира, че ветото на президента трябва да бъде прието от Народното събрание (НС). По думите му то е било очаквано. Сидеров припомни, че партия "Атака" не е участвала в..

публикувано на 25.02.19 в 12:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин..

публикувано на 04.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема ...

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него..

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли..

публикувано на 04.07.24 в 08:26