БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са обжалвали глобата от ЕК

| обновено на 01.03.19 в 14:01
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са обжалвали глобата от 77 милиона евро, която им наложи Европейската комисия в края на миналата година.

Газовите компании не приемат заключението на Еврокомисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар.

Европейската комисия ще се яви пред Съда на ЕС, за да защити решението си за наложената глоба на Българския енергиен холдинг през декември, заяви в реакция днес говорителят на ЕК Рикардо Кардозу.

„Както винаги при такива случаи, Комисията ще се изправи пред съда, за да защити решението си. Освен това, обжалването пред Общия съд не води до неговото замразяване, поне докато Съдът не вземе решение срещу него, ако случаят е такъв. Разбира се, това е част от процедурата и решенията на Комисията могат да бъдат обжалвани пред съда“, подчерта Кардозу.

Делото срещу БЕХ бе образувано преди години след сигнал на "Овергаз". Решението по него газовите ни дружества са обжалвали пред Общия съд на Европейския съюз. Целта е отмяна на решението и на наложената глоба. Обжалването обаче не отменя плащането на сумата, което трябва да стане до средата на март.

Държавният "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) обяви в петък, че съвместно с неговите дружества 'Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД е подал жалба срещу решение на антитръстовия регулатор на Европейската комисия от 17-и декември 2018-а година, че компанията е блокирала достъпа на нейни конкуренти до ключова газова инфраструктура в България между 2010-а и 2015-а година, се посочва на сайта на БЕХ.

През декември ЕК глоби БЕХ със 77 млн. евро (около 88 млн. долара), като посочи, че компанията е злоупотребила с господстващото си положение на българския газов пазар, за да възпрепятства конкуренцията.

Самата жалба цели отмяна на това решение на ЕК и на наложената глоба.

"БЕХ и неговите дъщерни дружества не приемат констатациите на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар“, се казва в изявление на енергийния холдинг.

Агенция Ройтерс напомня, че българското правителство заяви след обявяването на глобата през декември, че за да бъде избегната тя правоприлагащият орган на Европейската комисия е поискал от българската държава да продаде мажоритарния дял в "Булгартрансгаз" на европейски стратегически инвеститор като гаранция, че пазарът няма да бъде изкривен,

България, която задоволява всички свои нужди от газ по един маршрут от един доставчик - руският "Газпром", заяви, че такъв вариант е неприемлив, тъй като газопроводите в страната представляват стратегическа инфраструктура.

Властите в нашата страна планират да задържат "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" под контрола на БЕХ, което според тях е в съответствие с енергийните правила на ЕС.

България работи за диверсификация на газовите си маршрути и доставчици, като също така иска да изгради нов газопоровод, който вероятно отново ще транспортира предимно руски газ от тръбопровода "Турски поток" към Централна Европа, заобикаляйки по този начин Украйна, която понастоящем е основният транзитен маршрут за руски газ за Европа, съобщава Ройтерс.