Кристалина Георгиева: Светът не разполага с инструменти срещу нова финансова криза

Кристалина Георгиева, външната министърка Екатерина Захариева и омбудсмана Мая Манолова на представянето на индекса „Жени, бизнес и законодателство“ на Световната банка
Снимка: БТА

Светът не разполага с толкова финансови инструменти за отговор на предстояща криза, колкото през 2008 година, предупреди днес в София Кристалина Георгиева на представянето на новия индекс на Световната банка „Жени, бизнес и законодателство“. Георгиева, която временно изпълнява длъжността президент на Световната банка, допълни, че има ясни признаци за забавяне на глобалната икономика, но липсват възможностите за стимулиране на растежа чрез вече използваните мерки.

„Днес това не е толкова лесно, именно защото на врата на световната икономика има огромно количество задлъжнялост, която пречи от това да излезем от тази криза“, коментира бившата еврокомисарка за бюджета.

Задлъжнялостта на държавите трябва да се преодолее с иновации и производителност, допълни Кристалина Георгиева.

Тя участва в представянето на индекс за равенството на жените, изготвен от експертите във Вашингтон. Едно от заключенията в изследването е, че светът е със 160 трилиона долара по-беден заради неравнопоставеността на двата пола.


Свързани новини

България е сред държавите с най-добри резултати в индекса “Жени, бизнес и законодателство”

България е сред държавите, които имат най-добри резултати в индекса “Жени, бизнес и законодателство” на Световната банка, обяви президентът на банката Кристалина Георгиева. Само шест държави имат всичко сто точки, докато България има 93,75...

публикувано на 01.03.19 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33