Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава в ареста бащата, пребил дъщеря си, момичето отива в кризисен център

| обновено на 05.03.19 в 14:24
Снимка: Сияна Спиридонова

Състав на Варненския районен съд остави под стража Христо Христов, който е обвинен в закана за убийство и нарушаване на ограничителната мярка спрямо 14-годишната му дъщеря. Според обвинението Христов е пребил момичето заради кражба на пари. Детето бе прието в болница, но вече е изписано. Адвокатите на Христов поискаха по-лека мярка, тъй като той има хотелски бизнес, но съдът му определи най-тежката мярка ,защото срещу Христов има влезли в сила две присъди за идентични престъпления.

Прокуратурата разследва случая по текстове от Наказателния кодекс, отнасящи се до домашно насилие.

Заради системни прояви на агресия бащата е с пробация и издадени от съда заповеди да се въздържа от насилие спрямо две от децата, както и с ограничителна заповед да ги доближава на по-малко от 100 метра.

Днес т.нар. "спешен координационен механизъм" - полицията, прокуратурата, училището и "Закрила на детето" обсъдиха мерки за защита на момичето.

14-годишната  Девора Христова ще бъде настанена в кризисния център във Варна - това съобщи Ана Конукова, началник на отдел „Закрила на детето„ във Варна.Тя коментира, че утре експерти от отдела ще се срещнат с майката на Девора и сестра ѝ Ванеса, а колегите ѝ от отдела в Сливен ще бъдат уведомени за ситуацията, тъй като там живее и осемгодишният Христо. Той ще продължи да бъде отглеждан от майка си, а Ванеса ще реши къде ще остане да живее. Конукова обясни:

"Това е травма. По някакъв начин трябва да ѝ се помогне да я преживее. Имам информация, че има едно доста манипулативно поведение спрямо тях. Не използва тяхната раздяла, както много често се случва. Надявам се и другите родители, които са в процес на развод и раздяла, да вземат своите поуки от този случай и това може би ще е най-важното, защо, всъщност се изнася тази информация по медиите, раздялата да става по начин, най-малко да се вреди на децата. Те са най-потърпевши от раздялата. В кризисния център може да бъде настанена максимум три или в изключителни случаи шест месеца, но обсъждайки семейната ситуация, ние не предполагаме, че ще бъде настанена за по-продължителен период".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Децата – най-честата жертва на неразбирателството между родителите

14-годишно детето е в болница във Варна след побой, баща му е задържан за 72 часа. Пред БНР майката на момичето - Ирина Янкова, каза, че състоянието на дъщеря ѝ е добро, но психическата травма е голяма. При развода на родителите две от..

публикувано на 04.03.19 в 09:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39