Пирет Куузик: Партия на реформите в Естония трудно би сформирала коалиция

Анвар Самост: Реформаторската и Центристката партия имат какво да търгуват, за да се коалират

| обновено на 09.03.19 в 11:52
Снимка: ЕПА/БГНЕСВ Естония управлявалите досега центристи отказаха да започнат преговори за коалиция с либералите, които са победители на парламентарните избори, проведени на 3 март. Премиерът Юри Ратас, председател на Центристката партия, обясни отказа с различни позиции за данъчната политика.

Що се отнася до либералната Партия на реформите, тя трудно ще сформира коалиция, прогнозира пред БНР Пирет Куузик - анализатор в Естонския институт за външна политика в Талин. Тази партия с лидер Кая Калас вече води преговори с по-малки партньори - партия "Отечество" и социалдемократите.

„Реформаторската партия няма добра история в работата си с по-малки коалиционни партньори. Обикновено тя натиква партньорите си в ъгъла и ги кара да се съобразяват с нейните изисквания. Въпросът е какво малките партии ще спечелят от партньорството си с реформаторите“, коментира анализаторът Пирет Куузик в интервю за предаването "Събота 150". Според нея крайнодесните са големите победители в тези избори, защото спечелиха 19 депутатски места, а досега са имали 7. С мнението й се съгласи и Стефано Брагироли - преподавател в университета в естонския град Тарту. 

"Европа се превърна в цел за крайнодестите. Естония беше и все още е донякъде проевропейски настроена държава. Кризата с бежанците и преди това дълговата криза в Гърция обаче промениха значително настроенията и убедеността в позитивите от еврочленството намаля". 

"Очакват се много интензивни преговори. Най-вероятно ще се стигне до коалиция между Партията на реформите и Центристката партия", прогнозира още Брагироли.

Стефано Брагироли е убеден, че изборите за Европейски парламент ще минат при много ниска избирателна активност, защото на избирателите им е омръзнало от предизборни кампании. Брагироли дори не изключва влизането на ЕКРЕ във властта, но не в коалиция с реформаторите, които в момента водят преговори за съставяне на правителство. 

"Реформаторите имат някои доста сериозни разногласия, особено с консерваторите, но и със социалдемократите. И въпреки, че досега бяха в трипартийната коалиция заедно с центристите, социалдемократите и "Отечество" не се разбират и помежду си много добре", изказа мнение пред "Хоризонт" Анвар Самост - главен редактор на новините в естонската обществена телевизия.

"За да има работеща управляваща коалиция с достатъчно комфортно мнозинство в парламента, двупартийната е много по-добър вариант, дори ако някои позиции на реформистите и на центристите, включително по важните данъчни въпроси, са различни. Но на всекидневно практическо и емоционално ниво, те вероятно ще могат да работят заедно, и то добре".

Според Самост двете партии вероятно ще склонят на компромиси:

"Определено Реформаторската и Центристката партия имат какво да търгуват помежду си, за да се коалират. Един от вероятните изходи от преговорите е отлагане на решения за действия по най-острите въпроси с един изборен цикъл. Това вече се е случвало в Естония с подобни коалиции. Няма да е изненадващо, ако правителството например не се занимава с въпроса за гражданството, а просто запази статуквото. За данъците пък мисля, че за Центристката партия е важно да се види, че са способни да защитават интересите на избирателите й. Трябва й някаква гаранция за запазване на репутацията. Но по принцип мисля, че няма да е трудно да постигнат компромис за данъчните въпроси".

Анвар Самост посочи още, че в страната става все по-популярно гласуването по електронен път - на тези избори близо 40 процента от вота е подаден по този начин:

"Това вече се е превърнало в рутина тук. Дори за по-възрастните хора“.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.