Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Топлофикация - София" няма да завежда дела срещу клиентите, които дължат малки суми

Снимка: БГНЕС

"Топлофикация - София" вече няма да завежда дела срещу клиентите, които дължат малки суми. Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев. Потребителите, срещу които има заведени дела, са между 12 и 17 хиляди годишно, което е под половин процент от абонатите, посочи Георгиев:

"Практиката досега беше, че при задължение над 50 лева и непостигане на какъвто и да е консенсус на комуникацията с абоната, поне да се започне съдебна процедура. Тази практика също няма да продължи, защото за 5 лева, за 50 лева или за 5 хиляди лева, работата, която върши юрисконсултът, е една и съща. На практика си губи смисълът за такива малки суми да се хаби ресурс".

Приоритетно "Топлофикация" ще завежда дела за дължими суми над минималната работна заплата, т.е. 560 лева. В момента текущите задължения на дружеството към "Булгаргаз" са 140 милиона лева, но една трета от тях са начислени авансово за месец март.

Още през 2015-а година омбудсманът Мая Манолова поиска информация от столичната "Топлофикация", свързана с делата срещу длъжниците й. Причината беше, че заради юридически такси в някои от случаите дълговете на абонатите от десетина-двайсет, нарастваха до 300 лева: "Дали това е уважително, коректно и честно отношение към клиентите да ги товариш с паразитни разноски".

Мая Манолова получи отговор на въпросите си едва след като "Топлофикация-София" бе осъдена да предостави тази информация и новият изпълнителен директор на дружеството й я даде:

"Предоставихме числата които съдържат при нас като информация от 2015 година по въпросите, които тя създаде един по един.  Данните за бройките на заповедните производства и на останалите са по наша. През онова време - 2015-а, не е имало информационна система, така че те са вадени по архаичен начин. Ако имаш разминаване с някакви бройки, предполагам, че не е фатално. Сигурен съм, че не се разминават в пъти или с голяма бройка. Сумите, които са присъдени за 2015-та за юрисконсултски възнаграждения, са около 4 230 000 лв, от които впоследствие са събрани 2 236 000.  Натоварва крайните клиенти, но това е последната мярка, която ние прилагаме! Преди да се започне каквото и да е съдебна процедура има убеждаване на клиента, че е в наш общ интерес да се платят дължимите суми. Ако не си събираме задълженията, тогава това дружество отдавна нямаше да съществува", допълни Георгиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мая Манолова

Мая Манолова: „Топлофикация - София” увеличава разходите за персонал с 19%, въпреки че е на загуба

Разходите за персонал в „Топлофикация - София” ще бъдат увеличени с повече от 19%, въпреки че дружеството е на загуба. Това е изводът на омбудсмана Мая Манолова, която представи отговорите на столичната компания на въпросите, поискани по Закона за..

публикувано на 12.03.19 в 11:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03