Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент одобри отлагане на Брекзит

| обновено на 15.03.19 в 07:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати гласуваха с 412 гласа „за“ срещу 202 "против“ премиерът Тереза Мей да поиска от ЕС да бъде отложен Брекзит. Това означава, че Обединеното кралство няма да напусне Евросъюза на 29 март, както бе планирано.

Тереза Мей заяви, че Брекзит може да бъде отложен само с три  месеца, до 30 юни, ако депутатите, които не искат излизане без споразумение, подкрепят нейната сделка, която ще бъде внесена за трето гласуване в парламента следващата седмица. Ако сделката бъде отхвърлена отново, тогава Мей ще иска до-дълго отлагане.

Каквото и отлагане обаче бъде поискано, то трябва да бъде одобрено от 27-те страни-членки на ЕС.

Лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин коментира, че премиерът трябва да признае след гласуванията в парламента, че нейната сделка и излизането без сделка са неосъществими неща.

Анализът на вота показва, че в кабинета на Мей има сериозни разногласия. Седем министри са гласували против процедурата на правителството за отлагане на Брекзит. Сред тях е и министърът за Брекзит Стивън Баркли, който само часове по-рано убеждаваше депутатите да подкрепят предложението. Същият този Баркли сега ще преговаря в Брюксел за уреждане на отлагането.

Преди основния вот за първи път бе гласувана поправка, засягаща провеждане на втори референдум, но тя бе отхвърлена не на последно място, защото лейбъристите бяха инструктирани да се въздържат. Евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог изрази задоволство от вота, но Чука Умуна, бивш лейбърист и сега независим депутат заяви, че „ идеята не е мъртва“ и упрекна лидера Корбин и бившите си съпартийци, че са се въздържали от гласуване.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Камала Харис очерта приоритетите си, ако спечели Белия дом

В първата си голяма реч като кандидат на демократите за президент в град Роли в Северна Каролина, посветена на икономиката, вицепрезидентката на САЩ Камала Харис очерта предложенията си, които планира да реализира, ако спечели Белия дом, предаде Ройтерс. Предложенията включват намаляване на данъците за повечето американци, забрана на..

публикувано на 17.08.24 в 09:03

Средно шестима безработни се конкурират за едно място в страната

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта.  Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспорт, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса професии...

публикувано на 17.08.24 в 08:51

Пет пожара в защитените територии на България от началото на годината

От началото на годината са възникнали пет пожара в защитените територии на България. Четири от тях са потушени. Това са пожарът в „Национален парк Рила“, който е на малка площ от около 150 кв.м.; два в Централен Балкан със значителни площи - от порядъка на 800 декара, и един в „Национален парк Пирин“ на площ от 8 декара. Единственият незагасен..

публикувано на 17.08.24 в 08:46

Започва военното учение "Тракийско лято"

Ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка "Тракийско лято" започва днес.  Тя ще се проведе в районите на авиобаза в Крумово, летище Пловдив, Чешнегирово.  Заради тренировката ще има временно затворени райони от въздушното пространство, казват от Министерството на отбраната.  В учението ще участват и формирования от..

публикувано на 17.08.24 в 08:33

"Хамас" отхвърли и най-новите предложения на САЩ за спиране на войната в Газа

Групировката "Хамас" е отхвърлила най-новите предложения на Съединените щати за спиране на войната в Газа, съобщава Франс прес. Предложенията бяха представени от Вашингтон като компромис след края на двудневните консултации с посредниците от Египет и Катар в Доха. Намерението е те да бъдат обсъдени през следващите дни и да бъдат окончателно договорени..

публикувано на 17.08.24 в 08:21
Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници

Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област

Щурмовите части на украинските въоръжени сили са напреднали между един и три километра в някои участъци в руската Курска област, докато руските сили в Донецка област вече са близо до град Покровск. Украинските сили контролират 82 селища в Курска област,  заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски. Командващият военновъздушните сили..

публикувано на 17.08.24 в 08:05

Десетки пожари на Балканите и в цяла Европа

Десетки пожари горят и в съседни на страната ни държави.  И днес остана много висок рискът от пожарна активност са райони в Северна Гърция . През изминалия ден гръцките власти гасиха по въздух пожара по билото на планината Славянка. Турция мобилизира десетки самолети, стотици превозни средства и хиляди служители за борба с пожарите, който..

публикувано на 17.08.24 в 07:54