Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатът в Нова Зеландия, промени в Изборния кодекс и обвинени кметове белязаха седмицата

Надписи върху пълнители на нападателя, представил се като Брентън Тарант.

Прокуратурата проверява причините, довели убиеца от Крайстчърч в България преди четири месеца. От МВР не са открили терористична връзка.

28-годишният австралиец Брентън Тарант застреля 49 души и рани други 48 в две джамии в новозеландския град. Той публикува в социалните мрежи манифест с расистки и анти-имигрантски послания. Върху пълнители на автомата му бяха изписани няколко имена и събития, свързани с българската история - сина на Иван Шишман - Фружин, битките при Шипка и Булаир.

Заради тези следи премиерът Бойко Борисов свика на извънредно съвещание ръководителите на прокуратурата, ДАНС, ГДБОП и полицията. Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов, към момента не се налага да се повишава нивото на мерките за сигурност в България.

….

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене. Връщането на старите, по-ниски прагове на преференциите, предложени от ГЕРБ, вече са факт. Данаил Кирилов от Правната комисия обясни ангажимента на управляващите:

Не бяха приети предложенията на ДПС за повече секции в чужбина и агитация на майчин език. Депутатът от ДПС Йордан Цонев даде примери защо е необходима тази промяна:

Не бе прието предложението на ДПС за отпадане на ограничението за разкриване на 35 избирателни секции в страни, извън Европейския съюз. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира европейска директива.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че ако по време на евровота Великобритания официално е извън Европейския съюз, то за нея ще важат разпоредбите за разкриване на до 35 избирателни секции.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поясни, че ГЕРБ са готови на дебат , но времето, което остава до европейските избори е твърде кратко и трябва да се вземат повече технократски решения.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че парламентарната група на партията напуска Народното събрание. Причината - депутатите се занимават с второстепенни въпроси, вместо да решават същинските проблеми на обществото,  свързани с доходите, демографската криза, образованието и здравеопазването:

Напускането на „Воля“ няма да доведе до парламентарна криза, заяви председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, като посочи, че заедно с „Обединени патриоти“ имат над 121 депутати. От „Обединени патриоти“ също не видяха повод за притеснение.

В петък партията на Веселин Марешки спаси кворума в Народното събрание, след като първоначално парламентът не успя да събере нужните народни представители.

Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ определи действията на депутатите от Воля като „евтин цирк“.

….

Главното мюфтийство има до 10 години срок за покриване на дълговете си към държавата в размер на над 8 милиона лева. Това записаха от ГЕРБ в предложение между двете четения на промените в Закона за вероизповеданията. Управляващите ще приемат и процедура, която предвижда за срока на отсрочването на задълженията да тече и лихва върху дълга. Причината - общественото настроение.

Отсрочката ще отблокира получаването на държавната субсидия на мюфтийството, обясни финансовият министър  Владислав Горанов.

От ВМРО приветстваха отказа на коалиционния партньор задълженията на мюфтийството, възлизащи на над 8 милиона лева, да бъдат опростени.

Наем от 1620 лева на месец, при лоши санитарно - битови условия, плаща Държавният куклен театър в Сливен за сграда, собственост на Главното мюфтийство. Заместник-директорът Дора Ескидарова поиска държавата да вземе отношение да се намали наема или на Мюфтийството да се даде друга сграда.

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов покани на среща патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи за да ги запознае с готвените промени в Закона за вероизповеданията. Целта била българската държава да си плаща за да не плащат други държави.

Борисов беше категоричен, че няма политическа сделка във връзка със заявеното намерение да бъдат опростени дълговете на Мюфтийството

Кметовете на Созопол и Златица  вече са с обвинения за присвояване - Панайот Рейзи на 2 милиона лева, а Магдалена Иванова - на един милион. И двамата са с най - леката мярка за неотклонение – „подписка“.

Продължава разследването срещу кмета на община Стрелча Стойно Чачов по сигнал, че е принуждавал служителите си да подписват молби за напускане, без да уточняват дата. Информацията е от служител на общината, който преди две седмици е бил освободен от работа, с молба, подписана от него  преди три години.

До момента  прокуратурата разполага само със свидетелски показания. Кметът на Стрелча  Стойно Чачов  обяви, че не е пристъпвал закона. Той нарече полицейската акция от 12 март в община Стрелча „бразилски сериал“

Зад Стойно Чачов застана лидерът на партия АБВ Румен Петков, която ще издигнат кандидатурата му за втори мандат. Петков поиска оставката на областния ръководител  на пазарджишката полиция Йордан Рогачев

Вместо социално слаби, бедстващи и хора със здравословни проблеми, в общински жилища са били настанявани ĸмeтoвe, заместник-кметове и кметски наместници, установи проверка на Върховна административна прокуратура. Тя установила закононарушения в 175 наредби на общински съвети на територията на цялата страна.

В общинско жилище за социално слаби, без да отговаря на критериите, живее и заместник-кметът на Хасково Милена Янузова.

След разкритието кметът на Хасково Добри Беливанов издаде заповед заместничката му да напусне жилището.

Общината в града разполага с 495 жилища. 105 са предвидени за социално слаби. За тях чакат стотици жители на Хасково, които отговарят на критериите за ползването им.

Най-тежкият случай е  продаден на наемател апартамент от служител на общината, взел парите на ръка. Оказва се, че  Асен Стоянов не е собственик на общинското жилище, в което живее от 28 години и за което е платил 23 хиляди лева.

БСП поискаха от Пътната агенция 46 участъка от пътища в България да бъдат проверени в европейски лаборатории. Говорителят на БСП Елена Йончева уточни, че става въпрос за участъци от магистралите „Хемус“, „Струма“, „Тракия“, „Марица“, както и от първокласния път Видин- Кулата и Околовръстното шосе на София. Йончева, каза още, че исканият анализ за качеството на тези пътища не е критика срещу българските фирми-строители.

От своя страна, Дончо Атанасов от Управителния съвет на Пътната агенция каза че пътищата у нас се строят качествено.

Специализираният наказателен съд остави в ареста началника на НОИ-Силистра - Милен Пенчев и още двама души, обвинени за източване на бюджета на Националния осигурителен институт чрез схема за фалшиви пенсии. Аферата стана известна като „Силно мой човек – Пенчев“.

Според президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов, има данни за издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри. Манолов заяви, че има информация къде се печатат фалшивите формуляри.

Бившият социален министър Иван Нейков определи случая като тежък удър по доверието към НОИ.

Ниските доходи са причина да работят схеми като тази в Силистра, смята депутатът от БСП Георги Гьоков.

Протестиращи бяха разпръснати с лютив газ от полицията на протест в София. Те заплашиха да щурмуват парламента в сряда, ако управляващите не подадат оставка. Недоволните обявиха, че управлението на страната трябва да бъде поето от гражданско правителство.

Петър Стойчев спечели за втори път световната титла в 1000-метровата дистанция по плуване в ледени води. В руския град Мурманск българинът финишира с време 12 минути и 10 секунди, с което подобри с 5 секунди и собствения си световен рекорд. С успеха Стойчев защити първото си място в дисциплината, спечелено през 2017 година в Германия.

700 души бяха отличените в инициативата „Достойните българи“. Истински човешки и светли истории за това как хора помагат на хора бяха разказани за 17-а поредна година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски това е..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от вчерашната градушка в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52
Димитър Главчев

Кабинетът "Главчев" изгасил "два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието "Мини Марица -изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит.  В т ова увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев и за дочно разкритикува несвършеното от..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54