Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писмо намеква за мотивите на стрелеца в Утрехт

3
Роденият в Турция Гьокмен Танъш (37 г.), който бе задържан за стрелбата в трамвай в Утрехт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писмо, намерено в автомобила на нападателя от Утрехт, засилва версията на разследващите, че при вчерашната стрелба все пак става дума за тероризъм. Въпреки това полицията не изключва личен мотив.

Все още не е ясно какво пише в писмото, намерено в откраднат автомобил, с който вчера предполагаемият извършител се опита да избяга.

Роденият в Турция 37-годишен Гьокмен Танъш бе задържан снощи в Утрехт. Полицията съобщи, че няма доказателства за връзка между него и жертвите. Повече подробности около продължилия през цялата нощ разпит не се съобщават. Продължават разпитите и на още двама арестувани във връзка със стрелбата.

Трима души загинаха вчера - 19-годишно момиче и двама мъже на 28 и 49 години. Други петима са ранени, някои от тях тежко. На площад „24 октомври“, мястото на стрелбата, днес цял ден се стичат хора с цветя и свещи.

„Първата ми реакция беше страх, че насилието поражда повече насилие, че омразата ще победи. Но сега вече преобладава вярата ми в хората около мен, в нашия народ“, споделя Феликс Денис, жител на Утрехт.

Цветя поднесе и кметът на града Ян ван Занен. „Вчерашният ден беше трагичен, черен ден за цялата страна, но особено за Утрехт в сърцето на Холандия“, каза той.

„Осъждаме нападението и изразяваме солидарността си с холандския народ и правителство“, написа турското външно министерство, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че службите в Турция са започнали свое разследване на случая.

Крайнодесният популист Геерт Вилдерс използва случая за вътрешнополитическа разправа с правителството, като призова правосъдния министър Фердинанд Граперхаус да подаде оставка. Причината - заподозреният извършител е бил многократно арестуван и разследван за опит за убийство и изнасилване, както и за връзки с терористичната организация „Ислямска държава“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

След задържането на главния заподозрян Гьокмен Танъш за стрелбата нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт беше понижено от пета на четвърта степен.

Спуснати наполовина знамена в Холандия за жертвите в Утрехт

В Холандия знамената във всички държавни институции днес ще бъдат спуснати наполовина в памет на жертвите на вчерашното нападение в трамвай в град Утрехт, при което загинаха трима души, а петима бяха ранени. Разследването на случая продължава,..

обновено на 19.03.19 в 12:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07
Знаме на

Хамас отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Д-р Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина, не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна за 4 – 5 години. Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05