Радослав Миленков е новият подуправител на БНБ - ръководител "Банков надзор"

| обновено на 22.03.19 в 10:33
Радослав Миленков
Снимка: БГНЕС

Единодушно Народното събрание избра Радослав Миленков за подуправител на Българската народна банка - ръководител на управление "Банков надзор" и освободи от този пост Димитър Костов. Пред депутатите управителят на Централната банка Димитър Радев мотивира номинацията си на Радослав Миленков, като се позова на високата му квалификация и богат професионален опит в банковото дело.

„Има значителен управленски опит от няколко търговски банки, а от ноември 2014-а година досега заема длъжността „Председател на Управителния съвет на фонда за гарантиране на влоговете в банките“. Своевременния избор на господин Миленков е от съществено значение и в контекста на процеса на присъединяване на България към единния надзорен механизъм“.

Пред журналисти Миленков заяви, че основен приоритет в работата му ще бъде присъединяването към единния надзорен механизъм:
"Краткосрочно, разбира се - продължаване синхронизацията на практиките с тези на Европейската централна банка, приобщаване към всички тези надзорни процедури, които са необходими". 
Миленков замени Димитър Костов, който предсрочно подаде оставка в началото на месеца

Народното събрание прие и процедурни правила за избор на двама заместник-председатели в Комисията за финансов надзор, ръководещи управления "Надзор на инвестиционната дейност" и "Застрахователен надзор". Кандидатурите се внасят от председателя на Комисията в петдневен срок и ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Допуснатите кандидати ще бъдат публично изслушани в парламентарната комисия по бюджет и финанси и гласувани в пленарната зала.
Приемането на процедурните правила се прави след предсрочно прекратените мандати на Бойко Атанасов и Ралица Агайн. 
Бойко Атанасов пое председателското място в Комисията за финансов надзор, като номинация на партия "Атака", след като Карина Караиванова се оттегли от ръководството, за да се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие. Ралица Агайн подаде оставка през август миналата година след фалита на застрахователното дружество "Олимпик". 

Предвижда се и изслушване в НС на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.  В парламентарния контрол ще участват петима министри. Пръв на депутатски въпроси ще отговаря министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще даде информация за изграждане на ракетни площадки за противоградова защита. Министърът на културата Боил Банов ще отговаря на въпроси за  създаването на публичен регистър на разпространителите и доставчиците на медийни услуги и въвеждането на  Директивата за аудиовизуални медийни услуги в българското законодателство.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33