Малка пивоварна предлага бира с вкус на рози и на люти чушки

Малка пивоварна в Пазарджик произвежда крафт бира и експериментира с вкусове - на рози, на люти чушки, на местни подправки и билки. Фабриката е създадена преди две години. Нейният собственик Стойчо Пампов е един от основателите на Асоциацията на домашните пивовари у нас.

"Винаги съм смятал, че в България е една прекрасна държава, в която човек да живее и да прави бизнес", сподели той в рубриката "Има ли мегдан" в предаването "Графити по въздуха".

Една от нашите мисии е да се опитаме да пречупим представата, че вносните продукти са по-добри, допълни дизайнерът Габриела Стайкова, според която крафт бирата преобръща представите за бира и вкус. 

"Опитваме се да покажем, че на местна почва също има качество, има разнообразие, има нещо, което традиционно не очакваш да срещнеш в един продукт като бирата. Затова смятаме, че българските производители трябва да се подкрепят по всякакъв начин", коментира тя.

"Това е и една от причините всъщност да не се ориентираме към износ, към експорт, а по-скоро да се опитаме да развием първо местния пазар, тъй като местният пазар все още не е развит, няма смисъл да прибягваме към по-лесния изход и да изнасяме."

Малката крафт пивоварна произвежда над 70 различни вида бира. Така са стигнали и до бирата с листа от рози. "Опитахме се да разчупим малко въображението и направихме една комбинация от класически баварски стил, пшенична баварска бира с добавена българска роза", разказа Стойчо Пампов.

Коя е подходящата комбинация между бира и храна? "По-тъмните видове бира, които са с по-шоколадов характер, с вкус на сушени плодове, отлично се комбинират както с шоколадови десерти, така и с ароматни сирена. Хмелените бири са чудесна компания за салати, за морски деликатеси", посочи дизайнерът Габриела Стайкова. 

Крафт бирата се консумира от ценители, смята Стойчо Пампов. "Ценители на качеството и ценители на това, че по някакъв начин се докосват до производителя. Докосват се до нещо истинско."

Една от мисиите на крафт пивоварните е да провокират потребителите да откриват нови вкусове и да консумират локална бира, която е произведена от по-малки производители. "Тя трябва да е прясна, свежа и наистина набавена от възможно най-малко километри", казва Пампов.  

Производителите на подобен тип бира у нас са не повече от 15. "До голяма степен пазара ние сами си го изграждаме. Не "дърпаме" от пазара на традиционната бира", разказва още Стойчо Пампов и допълва: "Много хора идват при нас, главно жени и казват: "Аз не обичам бира", "Добре, пробвай тази!", "Е, станах любител на бирата."

Още за тайните на занаята слушайте в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдебни процедури бавят пътния обход на Поморие

Заради съдебни процедури пътният обход на Поморие няма да е готов до началото на лятото, съобщи за "Хоризонт" кметът на града Иван Алексиев. Отсечката е с дължина шест километра, а стойността на проекта е 21 милиона лева, допълни Алексиев. Той описа значението на пътната отсечка за цялата област Бургас, в която има много големи парични постъпления от..

публикувано на 19.05.19 в 16:27

Водата във варненските села Бърдарево и Попович не се препоръчва за пиене

Водата в селата Бърдарево и Попович във Варненско не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна за бременни, кърмачки и бебета след проверки на инспектори от Регионалната здравна инспекция. В Попович са констатирани отклонения от нормата за остатъчен свободен хлор, а в Бърдарево - превишение на нормата за колиформи. От РЗИ са връчили предписания до..

публикувано на 19.05.19 в 16:21

Кампания за безплатни прегледи на белите дробове стартира на 31 май

Кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове стартира на 31 май по повод Световния ден без тютюнев дим. Инициативата ще продължи до края на годината за жителите на София, Благоевград и Враца. 437 души са прегледани в рамките на кампанията през 2018, а 138 от тях са били диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Тази..

публикувано на 19.05.19 в 16:10

Мей обмисля подобрен пакет от мерки за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще предложи на депутатите „нова и подобрена сделка“ за Брекзит при гласуването на законопроекта за излизане от ЕС в началото на юни. В публикация във вестник „Сънди таймс“ Мей изтъква, че това ще бъде „смело предложение“. Допълнителна защита на правата на работниците се очаква да бъде едно..

обновено на 19.05.19 в 14:32

Агенцията по вписванията ще ни известява автоматично за промени в Имотния регистър

Агенцията по вписванията обяви, че вече предоставя нова услуга - автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен от потребителя e-mail адрес. Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, отказите и постановените по тях определения. Подробна информация  ще..

публикувано на 19.05.19 в 14:28