Малка пивоварна предлага бира с вкус на рози и на люти чушки

Малка пивоварна в Пазарджик произвежда крафт бира и експериментира с вкусове - на рози, на люти чушки, на местни подправки и билки. Фабриката е създадена преди две години. Нейният собственик Стойчо Пампов е един от основателите на Асоциацията на домашните пивовари у нас.

"Винаги съм смятал, че в България е една прекрасна държава, в която човек да живее и да прави бизнес", сподели той в рубриката "Има ли мегдан" в предаването "Графити по въздуха".

Една от нашите мисии е да се опитаме да пречупим представата, че вносните продукти са по-добри, допълни дизайнерът Габриела Стайкова, според която крафт бирата преобръща представите за бира и вкус. 

"Опитваме се да покажем, че на местна почва също има качество, има разнообразие, има нещо, което традиционно не очакваш да срещнеш в един продукт като бирата. Затова смятаме, че българските производители трябва да се подкрепят по всякакъв начин", коментира тя.

"Това е и една от причините всъщност да не се ориентираме към износ, към експорт, а по-скоро да се опитаме да развием първо местния пазар, тъй като местният пазар все още не е развит, няма смисъл да прибягваме към по-лесния изход и да изнасяме."

Малката крафт пивоварна произвежда над 70 различни вида бира. Така са стигнали и до бирата с листа от рози. "Опитахме се да разчупим малко въображението и направихме една комбинация от класически баварски стил, пшенична баварска бира с добавена българска роза", разказа Стойчо Пампов.

Коя е подходящата комбинация между бира и храна? "По-тъмните видове бира, които са с по-шоколадов характер, с вкус на сушени плодове, отлично се комбинират както с шоколадови десерти, така и с ароматни сирена. Хмелените бири са чудесна компания за салати, за морски деликатеси", посочи дизайнерът Габриела Стайкова. 

Крафт бирата се консумира от ценители, смята Стойчо Пампов. "Ценители на качеството и ценители на това, че по някакъв начин се докосват до производителя. Докосват се до нещо истинско."

Една от мисиите на крафт пивоварните е да провокират потребителите да откриват нови вкусове и да консумират локална бира, която е произведена от по-малки производители. "Тя трябва да е прясна, свежа и наистина набавена от възможно най-малко километри", казва Пампов.  

Производителите на подобен тип бира у нас са не повече от 15. "До голяма степен пазара ние сами си го изграждаме. Не "дърпаме" от пазара на традиционната бира", разказва още Стойчо Пампов и допълва: "Много хора идват при нас, главно жени и казват: "Аз не обичам бира", "Добре, пробвай тази!", "Е, станах любител на бирата."

Още за тайните на занаята слушайте в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 9 и 13 години затвор за лидери на каталунските сепаратисти в Испания

Испанският върховен съд осъди бившия вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас на 13 години затвор за подбуждане към размирици и злоупотреба с държавни средства. Осъдени бяха още осем каталунски лидери заради ролята им по време на референдума за независимост на Каталуния преди две години. Всички общо 12 осъдени отрекоха обвиненията...

обновено на 14.10.19 в 21:11
Сирийския град Манбидж

Сирийската армия навлезе в град Манбиж, който е новата цел на турската военна операция

Сирийските правителствени сили са влезли в град Манбиж в Северна Сирия като част от отговора им на военната операция на Турция в страната, предаде агенция САНА. Държавен служител от Манбидж - град, контролиран от кюрдите - е потвърдил за присъствието на правителствените части пред АФП. В неделя сирийската армия постигна..

публикувано на 14.10.19 в 20:36
Лидерът на „Право и справедливост“ Ярослав Качински

Управляващата „Право и справедливост“ печели парламентарните избори в Полша

Парламентарните избори в Полша затвърдиха водещите позиции на управляващата консервативна националистическа партия „Право и справедливост“. Тя регистрира най-силното представяне на полска партия от политическите промени насам, спечелвайки убедително мнозинство в долната камара на парламента, като увеличи резултата си от 2015 г. от 37,6 на близо..

обновено на 14.10.19 в 20:25
Владимир Путин и саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд по време на първата визита на руския президент в Риад от 2007 година насам

Русия и Саудитска Арабия подписаха харта за сътрудничество във формата "ОПЕК +"

Русия и Саудитска Арабияподписаха харта за сътрудничество "ОПЕК +", чиято цел е подкрепата на стабилността на петролните пазари и засилването на сътрудничеството между двете страни.Това стана по време на първото посещение на руския президент Владимир Путин в Риад от 2007 година насам. Руският президент е придружен от близо 200-членна..

публикувано на 14.10.19 в 20:16

Зоран Заев очаква от България ясна подкрепа за начало на преговори за присъединяване към ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България още на заседанието на външните министри на Евросъюза днес и утре в Люксембург да изрази ясна подкрепа за начало на преговори за присъединяване на страната му към Съюза, съобщават медиите в Скопие. Заев отбеляза, че това е един от ангажиментите на страната ни съгласно Договора за приятелство и..

публикувано на 14.10.19 в 20:08

Русия: Турската военна операция в Сирия може да доведе до хуманитарна катастрофа в района

Турската военна операция в Североизточна Сирия може да доведе до хуманитарна катастрофа в района и до освобождаването на опасни терористи, предупредиха от руското министерство на отбраната. В комюнике на руския Център за помиряване на враждуващите страни се съобщава, че кюрдските сили контролират седем затвора с привърженици на Ислямска..

обновено на 14.10.19 в 20:07

ЕС осъди турските военни действия в Сирия, но се въздържа от оръжейно ембарго

Страните на Европейския съюз осъдиха турските военни действия в Сирия и се ангажираха да преустановят износа на оръжие за Турция, но се въздържаха от директно налагането на оръжейно ембарго на Турция, за каквото настояваха Франция и Германия. В съвместно изявление, публикувано в понеделник, Съветът "Външни работи" на ЕС отново поиска от..

обновено на 14.10.19 в 20:05