Малка пивоварна предлага бира с вкус на рози и на люти чушки

Малка пивоварна в Пазарджик произвежда крафт бира и експериментира с вкусове - на рози, на люти чушки, на местни подправки и билки. Фабриката е създадена преди две години. Нейният собственик Стойчо Пампов е един от основателите на Асоциацията на домашните пивовари у нас.

"Винаги съм смятал, че в България е една прекрасна държава, в която човек да живее и да прави бизнес", сподели той в рубриката "Има ли мегдан" в предаването "Графити по въздуха".

Една от нашите мисии е да се опитаме да пречупим представата, че вносните продукти са по-добри, допълни дизайнерът Габриела Стайкова, според която крафт бирата преобръща представите за бира и вкус. 

"Опитваме се да покажем, че на местна почва също има качество, има разнообразие, има нещо, което традиционно не очакваш да срещнеш в един продукт като бирата. Затова смятаме, че българските производители трябва да се подкрепят по всякакъв начин", коментира тя.

"Това е и една от причините всъщност да не се ориентираме към износ, към експорт, а по-скоро да се опитаме да развием първо местния пазар, тъй като местният пазар все още не е развит, няма смисъл да прибягваме към по-лесния изход и да изнасяме."

Малката крафт пивоварна произвежда над 70 различни вида бира. Така са стигнали и до бирата с листа от рози. "Опитахме се да разчупим малко въображението и направихме една комбинация от класически баварски стил, пшенична баварска бира с добавена българска роза", разказа Стойчо Пампов.

Коя е подходящата комбинация между бира и храна? "По-тъмните видове бира, които са с по-шоколадов характер, с вкус на сушени плодове, отлично се комбинират както с шоколадови десерти, така и с ароматни сирена. Хмелените бири са чудесна компания за салати, за морски деликатеси", посочи дизайнерът Габриела Стайкова. 

Крафт бирата се консумира от ценители, смята Стойчо Пампов. "Ценители на качеството и ценители на това, че по някакъв начин се докосват до производителя. Докосват се до нещо истинско."

Една от мисиите на крафт пивоварните е да провокират потребителите да откриват нови вкусове и да консумират локална бира, която е произведена от по-малки производители. "Тя трябва да е прясна, свежа и наистина набавена от възможно най-малко километри", казва Пампов.  

Производителите на подобен тип бира у нас са не повече от 15. "До голяма степен пазара ние сами си го изграждаме. Не "дърпаме" от пазара на традиционната бира", разказва още Стойчо Пампов и допълва: "Много хора идват при нас, главно жени и казват: "Аз не обичам бира", "Добре, пробвай тази!", "Е, станах любител на бирата."

Още за тайните на занаята слушайте в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложбата „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута, гостува в Регионалния исторически музей до 30 август.

Сри Астари Рашид: Не може да разделяме изкуството от дипломацията

“Нищо друго, освен да даваш най-доброто от себе си във всички аспекти” - така започва разговорът с нейно превъзходителство Сри Астари Рашид, посланик на Република Индонезия в България от 3 години. Изложбата “Синтез” беше официално открита в Квадрат 500, заедно с нейна лична експозиция в Регионалния исторически музей на София. И..

публикувано на 23.07.19 в 11:14

КНСБ - Дупница напомни на работодателите мерките за безопасност при работа в жегите

От офиса на КНСБ в Дупница напомниха с писмо на работодателите, че с повишаването на температурите през лятото възниква и опасност от хипертермия, прегряване на организма, от топлинен и слънчев удар по време на работа и че те са длъжни да спазват мерки за безопасност, за да се предотвратят такива случаи, каза лидерът на синдиката за общината..

публикувано на 23.07.19 в 11:08
Южна Корея изпратила прехващачи Ф-15К, които стреляли предупредително срещу руски боен самолет, нарушил въздушното пространство на страната.

Южна Корея стреля предупредително по руски военен самолет

Южнокорейски изтребители са дали близо 400 предупредителни изстрели срещу руски военен самолет, навлязъл в южнокорейското въздушно пространство днес, предаде АФП.  Руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 навлязъл два пъти в южнокорейското пространство край източното крайбрежие на азиатската страна, заявил..

обновено на 23.07.19 в 11:00
тунела Витиня

Тунел "Витиня" е затворен заради инцидент с автомобил с трима пострадали

Един човек е леко пострадал, след като автомобилът му пламна в движение тази сутрин в тунел "Витиня" на Автомагистрала "Хемус". Най-вероятната причина е техническа неизправност. Горящата кола е била загасена от пристигналия екип на пожарната около 9.20 ч. Пострадалият е с леки наранявания по ръцете.  Трима души са с обгазяване и леки..

обновено на 23.07.19 в 10:58

Лозан Панов: Съществува риск да има само един кандидат за главен прокурор

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е един от 25-те членове на Висшия съдебен съвет, които на 24 октомври ще избират следващ главен прокурор, отказа да каже ще подкрепи ли Иван Гешев. Той напомни, че тепърва предстои заместникът на Сотир Цацаров да представи концепцията си и да бъде изслушан от съдебните кадровици, но коментира..

публикувано на 23.07.19 в 10:48