Третият кандидат за българските активи на ЧЕЗ е "Еврохолд"

| обновено на 25.03.19 в 18:45

„Еврохолд” е третият потенциален купувач на българските активи на ЧЕЗ, съобщава „Лидове новини” . Пред „Хоризонт” от българската компания заявиха, че не коментират „слухове и спекулации”, от централата в Прага заявиха, че имат споразумение за конфиденциалност и очакват обвързващи оферти през април.

Още миналата седмица стана ясно, че в надпреварата ще се включи и трети потенциален инвеститор, след като Томаш Плескач от Надзорния съвет на дружеството анонсира тази информация. Още тогава „Хоризонт” неофициално разбра, че става дума за българска компания, а финансирането най-вероятно ще бъде осигурено от руски или английски банки. Тази сутрин „Лидове новини” – чешкото издание, което първо разкри намеренията за продажба на българските активи на ЧЕЗ, съобщава, че третият инвеститор е „Еврохолд”. 

За последните две години компанията има повече от десет придобивания, но оттам официално заявиха за „Хоризонт”, че като публична компания, търгувана на борсите в София и Варшава, не могат да коментират слухове и спекулации.

„Ако компанията и подразделенията ѝ възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, допълват от „Еврохолд”. От ЧЕЗ – Прага и тази сутрин заявиха, че докато не получат обвързващи оферти, не могат да коментират търговски преговори. Все още „Инерком” и индийската „Индия пауър” са потенциални купувачи на българските активи, категорични са от Прага.   

Според Веселин Вачков – главен редактор на „Лидове новини“, са отворени и двете възможности - трети потенциален инвеститор да влезе в търга или „Еврохолд“ да се присъедини към офертите на някой от другите двама кандидати.

„Ще зависи от това какви оферти ще дойдат, каква ще бъде цената, условията. Едната от възможностите е да се развали първият търг, след като победилият не е изпълнил договора. Друг теоретичен вариант е да се използва някой от вече участвалите в търга и евентуалният нов кандидат да влезе в някакво споразумение с фирмите, които вече са участвали в търга“, обясни той в интервю за предаването „Нещо повече“.

Авторът на материала в изданието споменава руската банка ВТБ като възможна да финансира сделката, посочи Вачков, но добави, че е много рано да се каже дали това наистина ще бъде така.

От българският офис на банката ВТБ не потвърдиха тази информация пред "Хоризонт". 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.