Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицензирането на домоуправителите ли е решението на междусъседските войни?

Иван Велков
Снимка: Ани Петрова

Лицензиране и регистър на домоуправителите - това е едно от предложенията, постъпили в рамките на общественото обсъждане за промени в Закона за управление на етажната собственост.

Част от участниците в дискусията се усъмниха, че промените се правят в полза на професионалните домоуправители. Други са на мнение, че по този начин ще се подобри управлението на етажната собственост и ще се сложи край на междусъседските войни. Според хората цялата процедура по лицензиране, регистрация и обучение би отказала домоуправителите, живеещи в същия вход, а промените ще са в полза на фирмите.

В предаването „Хоризонт до обед“ Иван Велков - зам.-председател на Столичния общински съвет и председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация, чиято дейност е насочена към професионалното управление на сгради, посочи, че над 60% от населението обитава сгради с етажна собственост. Този процент всеки месец нараства.

Според него е необходима много сериозна реорганизация на взаимоотношенията на хората, които имат отношение в процеса.

„Основна част от нашите предложения са по-скоро за професионализация, а не за лицензиране на конкретни хора или компании. Принципите за регулация и саморегулация не е задължително да включват някакъв абстрактен орган, който допълнително да казва „да“ или „не“. Има чисто пазарни принципи, които бихме могли да използваме. Ползата от това да изнесеш конфликтни теми, свързани със събиране на суми, плащане на комунални разходи, подобрение на сградата и околното пространство, биха могли да се правят от някой, който има и желанието, и възможностите да го прави. По начина, по който в момента законът регламентира това, този, който е избран от етажната собственост за домоуправител автоматично е натоварен със задължения и много малко права“.

Според Велков лицензирането не може да реши какъвто и да било проблем. В момента законът не отговаря на въпроса какво правим със злоупотребите, категоричен е той.

Затова предложенията на асоциацията са в посока на засилване на контрола на институциите в начина, по който се организира дейността.

Големият проблем в България са двойните стандарти, категоричен е Велков във връзка със скандала „Апартаментгейт“.

„Експертният разговор по темата отстъпи на замерянето с цифри и факти, които не винаги дават обективна картина. Начинът, по който някои хора получават по-добри условия в преговорни процеси, е част от пазарната икономика“, изказа мнение той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59