Стартира кампанията за президентските избори в Северна Македония

Блерим Река, Гордана Силяновска и Стево Пендаровски (от ляво на дясно) - тримата водещи кандидати за президент на Северна Македония.
Снимка: МИА

В Северна Македония започна кампанията за насрочените този месец избори за президент на страната. Те са шестите по ред от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. и първите след подписването на договора от Преспа, сложил край на спора за името между Атина и Скопие, по силата на който страната вече се нарича Северна Македония.

Още преди официалния старт на предизборната кампания, кандидатите за поста на настоящия държавен глава Георги Иванов, чийто мандат изтича на 12 май, Гордана Силяновска, Стево Пендаровски и Блерим Река подписаха кодекс за честни и демократични избори и дадоха заявка надпреварата между тях да бъде в духа на честната игра.

Евроатлантическата интеграция е акцент в програмата на кандидата на управляващия СДСМ и коалиционните им партньори Стево Пендаровски.

Това се очаква да бъде и сред темите в кампанията на номинираната от опозиционната ВМРО-ДПНЕ Гордана Силяновска, известна като един от критиците на договора от Преспа, с който беше променено името на страната.

Блерим Река е кандидатът на Алианса на албанците и партията БЕС.

Първият кръг на изборите за президент е насрочен за 21 април, а вторият - на 5 май.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59