Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей в Русе изненада посетителите с първоаприлски мамут

Проф. Николай Ненов демонстрира „находката“ – замръзнал космат мамут в леден къс.
Снимка: Ася Пенчева

Преди повече от 10 години започнаха експериментите на екипа на Регионалния исторически музей в Русе да прави забавни открития и да ги съобщава точно на 1 април. Така беше и днес, когато в Деня на шегата беше представен космат мамут, замръзнал в леден къс.

Публиката вече знае за великана, открит в римската крепост Сексагинта Приста, след това видя изложба от 34 предмета, открити в корема на морския слон Роланд от зоопарка в Берлин, друга изложба разказа за невинността на Фюсун - една от героините на Орхан Памук, а русенци още помнят граховото зърно, доставено в музея директно от приказката на Андерсен. И всичко това на всеки Първи април.

Който е идвал в Русе, а домакините му са били достатъчно любезни, за да му покажат природонаучния музей, е видял огромния мамут - емблема на „Екомузей с аквариум“. Мамутът е тук, тъй като притежание на фонда е най-старата в света долна челюст от евразийски мамут.

Ако всичко казано дотук беше истина, идва ред на Първоаприлското научно съобщение - намерен е леден къс, съхранил замразен космат мамут.

Представи го проф. Николай Ненов:

„Абсолютно вярно“, каза той в отговор на репликата за големия късмет с „находката“.

„Наистина е уникално да се види замразен мамут, особено в музей, защото такива находки са рядкост. Веднъж годишно, в най-добрия случай… Като цяло всъщност не е наша заслугата по намирането. Но знаете за хладилната стая, която притежава музеят – до минус 60 градуса по Целзий. Благодарение на нея сме готови да изложим този мамут сега, а в бъдеще и следващи“, добави шеговито проф. Ненов.

Смята се, че в Европа мамутите са изчезнали преди 12 000 години, затова предстои точно определяне на периода, в който е живял новооткритият замръзнал екземпляр.

„Колебаем се, защото колегите специалисти не са дошли. Но вижте, едно от най-интересните неща е замръзването на самия мамут, докато са мърдали краката. Той е съществувал и внезапно се е смръзнал. Вижте стойката, как са краката, а е много важно да се види и погледът на мамута, защото той отразява състоянието, което е било преди хиляди години… Но по-скоро нас ни интересува връзката между човека и природата“, каза проф. Николай Ненов.

Откритието доказва, че ледената епоха е настъпила внезапно и рязко, от което са останали изненадани дори мамутите.

Посетителите на екомузея в Русе, които дойдоха в залата точно в 12.00 часа, имаха големия шанс да видят най-новото научно откритие.

„Да представим замразен мамут на 1 април, това е не толкова предизвикателство или нещо, за да излъжем някого, кой ли се хваща на тези шеги, а всъщност отново да привлечем погледите към екомузея, към мамута, като негова емблема и изобщо към дейностите ни. Защото независимо от всичките дни в годината, когато правим нещо, 1 април е сякаш един своеобразен пробив във времето – т.е. опитваме се да насочим фокуса към нас, за да може и в другите дни да сме интересни“, каза проф. Николай Ненов.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36