Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват резултата от местния вот в Турция

Броиха повторно бюлетини в 10 общини в Истанбул

| обновено на 03.04.19 в 12:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На местата в Турция, където няма обжалвания, ще бъдат обявени резултатите от местните избори. Това заяви в Анкара председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен. В Истанбул обаче все още няма окончателни резултати.

Гювен съобщи пред журналисти, че се чака изтичането на законовите срокове за обжалвания, за да бъдат обявени официалните резултати. По-рано Висшият избирателен съвет отмени решение на областния избирателен съвет в Истанбул и повторното преброяване на невалидните бюлетини в осем района на града ще продължи. Това беше решено на извънредно среднощно заседание на Съвета в Анкара, продължило час и половина.

Все още се чакат решенията на общинските избирателни съвети в около 2/3 от районите на Истанбул. Те могат да уважат или да отхвърлят направените от политическите партии жалби за повторно преброяване на част или на всички недействителни гласове в съответната община. Повторното броене може да увеличи гласовете на всеки един от двамата основни претенденти, ако се окаже, че валидни бюлетини са били отчетени като недействителни. Такива случаи вече имаше в полза на Екрем Имамоглу, който добави към резултата си още няколкостотин гласа от различни квартали в Истанбул. 

Директорът на президентския офис по комуникациите Фахреттин Алтун призова в Туитър всички, включително чуждите правителства, да уважават течащите юридически процедури и да се въздържат от стъпки, които могат да бъдат счетени за намеса във вътрешните работи на Турция. Изявлението на Алтун е в отговор на говорителя на Държавния департамент на САЩ Роберто Паладино, който заяви по повод отминалия вот в Турция, че приемането на резултата е част от свободните и честни избори. По думите му, Съединените щати не очакват нищо по-малко от Турция.

Изявлението на говорителя предизвика и реакция на неговия колега от турското външно ведомство Хами Аксой, който в писмено изявление посочи, че тече предвиденото в законите отчитане на вота, за да бъде точно отразена волята на народа. Според Аксой "никоя страна няма право да се намесва в резултатите от изборите в друга страна и да смята себе си за източник на легитимност на резултата".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Светлана Гешева-Анар: Всички искат промяна и Ердоган трябва да се съгласи с това

Беше очаквано големите мегаполиси да отидат в опозицията след изборите в Турция. Това каза пред БНР сънародничката ни Светлана Гешева-Анар. Според нея в наказателния вот са участвали хора, недоволни от икономическото състояние на страната...

публикувано на 03.04.19 в 10:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05