Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Танчева: Хора като Иван Гешев и Пламен Георгиев се държат като безнаказани

Цачева зададе стандарт, който позволява да караме и без министър, каза пиар експертът

Снимка: БГНЕС

"Хора като Иван Гешев и Пламен Георгиев се държат като безнаказани, сякаш никой не може да им поиска отговорност". Това каза пред БНР пиар експертът Весислава Танчева. Тя смята за крайно неприемливо поведението на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев:

"Това е отблъскващо поведение за зрителите и за колегите, които са там и задават въпроси. Човек се държи така, както му повелява усещането за безнаказаност. Както е конструирана в България властта, разделението на властите, над прокуратурата и специализираните органи като КПКОНПИ, на практика няма никакъв контрол. Над прокурорите реално е Господ. На практика те не се отчитат на никой, освен на себеподобни".

"Няма да получим отговори, защото те не са длъжни да ни дават отговори", добави Танчева в предаването "Преди всички". Според нея логиката в такива ситуации изисква Георгиев да се оттегли от поста за известно време, за да не може да влияе на проверката.

По думите ѝ това усещане не се отнася за хората в изпълнителната власт и парламента.

"Цветанов се оказа в по-уязвима позиция, отколкото Пламен Георгиев", подчерта тя и добави:

"В парламента мълчанието настана, още когато се разбра, че най-силният човек в НС е уязвим и вече не е в парламента. Без Цветанов по цветановски нещата си продължават. Кой да говори по тази тема в парламента – там няма никаква опозиция".

За все още незаетата позиция на министър на правосъдието на мястото на Цецка Цачева, която също подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт", Весислава Танчева каза:

"Цачева зададе стандарт, който позволява да караме и без министър. Очевидно – безгласна буква, който присъства във ВСС, когато трябва да се провеждат заседания, но просто присъства. Не е необходим. Едва ли ще сложат някой, който ще промени системата. Ще ни сложат следващата Цецка Цачева".

Според нея скандалът тръгва в грешна посока:

"Скандалът тръгва в посока – да накажем "Артекс", а останалите по някакъв начин вече ги скрихме под килима".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ПИБ: Терасата от недвижимия имот на Пламен Георгиев не е част от обезпечението по ипотеката му

Терасата от недвижимия имот на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев не е част от обезпечението по ипотеката му, съобщиха за "Хоризонт" от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Оценката на стойността на имота в квартал "Гео Милев" в София е..

публикувано на 02.04.19 в 19:56
Сградата, в която председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев има тризонет и тераса със сауна.

Адвокат Валя Гигова: Ако Пламен Георгиев не е собственик на терасата, ипотеката е нищожна

Възможно ли е да се стигне до ипотека на част от жилище, която не е притежание на собственика, а е обща част? Това е един от първите въпроси, който възникна около имуществото на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев ,..

публикувано на 02.04.19 в 18:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04