Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова да реагира на мигрантски наплив

Борисов: Не е случайно, че мигрантските вълнения идват точно преди евроизборите

| обновено на 08.04.19 в 12:58
2
Снимка: пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов смята, че неслучайно точно преди предстоящите през май евроизбори отново има вълнения на мигранти в съседните страни.

„Никак не ми харесва това, което се случва по Гърция с „Похода на надеждата“, така наречен във време, в което 95 процента от миграцията е намаляла в Европа. И според мен това се прави умишлено, за да се повдигне отново темата „миграция“ в Европа по време на избори“, каза Борисов.

"Жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да можем да си опазим държавата", добави той.

"В същото време все пак трябва да имаме готовност, чисто тилово, ако някъде пробият, надявам се, това няма да го допуснем, съответно да бъдат в пакет задържани, за да не се разпръснат из страната“, каза премиерът в началото на съвещанието със силовите министри, провело се тази сутрин при него, на което стана ясно, че България е готова да реагира при насочване на големи мигрантски групи от Гърция и от Турция към наша територия.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов на свой ред отбеляза, че в мигрантските лагери в съседните държави има организатори, които подстрекават чужденците към придвижване към Западна Европа.

„Какви са им точно мотивите – дали политически да бъдат използвани, или да се организира голямо придвижване към Западна Европа точно по време на предизборната кампания за Европейски парламент, тъй като тогава се предполага, че политиците ще бъдат по-склонни да си затварят очите или няма да имат време да се занимават с този въпрос, не е толкова важно. Какви мерки ще вземем? Сила се използва тогава, когато срещу органите на реда се употребява сила. В първите 24 часа армията е готова да предостави 1200 човека, а по разчет и до 3000 човека от личния състав с техника. Затова е много важно с тази тема в България да не се спекулира“, заяви Каракачанов.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов каза, че МВР е създало организация и засилено присъствие по границата, включително и с жандармерия в пограничните райони. Той уточни, че за момента ситуацията е спокойна.

„Ситуацията изглежда овладяна както в Турция, така и в Гърция, но виждате, там имаше сериозно напрежение и сериозни опити, така че не е изключено те да бъдат възобновени и да преминат в друга организационна форма. Проблемът е, че в социалните мрежи вървят най-различни информации, които в по-голямата си степен са фалшива информация, която обаче способства за такива нагласи у нелегалните мигранти и опитите им да се групират на големи групи и да тръгнат в посока Западна Европа“, посочи Маринов и допълни: 

"Утре ще направим посещение на територията. Експертите от МО, от Гранична полиция, от МВР ще направят рекогносцировка отново на терените с оглед въвеждането на плана за действие при кризи. Не искам да има паника, но искам да погледнем обективно на ситуацията".

Няма напрежение по морската ни граница, свързано със събитията по границата с Гърция. Това заяви във Варна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той отбеляза, че са взети необходимите мерки, но не се налага повишаване на нивото на сигурност по морската граница.

Танкове по границата няма да има, ако правителството поиска армията, каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Той припомни, че функциите в тези случаи са уредени със закон:

“Патрули, наблюдателни постове, също така ние развръщаме и временните центрове за прием на бежанци. Ако се наложи, развръщаме и кризисния щаб“.

Интервюто на Добромир Видев с ген. Андрей Боцев можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Красимир Каракачанов

Каракачанов: Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България

Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България, при нужда армията има готовност да изпрати до 3 хил. военнослужещи на границата. Това заявява в своята официална Фейсбук страница зам. - министър председателят по обществен ред и..

публикувано на 07.04.19 в 18:27

Трети ден продължава напрежението между мигрантите и полицията до Солун

Трети ден продължава напрежението между мигрантите и полицията до Солун. Манипулирана информация в социалните мрежи доведе до сблъсъци и искане да се отвори границата със Северна Македония. Част от бежанците все пак се върнаха в лагера..

обновено на 06.04.19 в 18:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС...

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Иванка Шалапатова

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство - това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и..

публикувано на 29.03.24 в 14:43