САЩ разрешиха съдебни битки срещу компании, използващи иззети в Куба американски имоти

ЕС изрази съжаление от решението и готви ответни мерки

| обновено на 17.04.19 в 17:38
Снимка: БТА

Администрацията на Доналд Тръмп вдига дългогодишна забрана за американски граждани да завежда дела срещу чужди компании, използващи обекти, конфискувани от комунистическото правителство на Фидел Кастро след революцията на Острова на свободата, предаде Ройтерс. Това съобщи днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Големият политически завой променя десетилетната американска политика спрямо Куба и може да доведе до стотици хиляди дела на стойност десетки милиарди долари. Решението влиза в сила на 2 май.

Промяната може да изправила в съда редица европейски, американски и канадски компании, които имат значителни инвестиции в Куба. Съдебните процеси срещу граждани, които печелят от имоти, национализирани след революцията на Кастро през 50-тегодини на XX век са позволени със закона Хелмс-Бъртън. Нормативният акт, създаден през 1996 г., обаче, не е прилаган досега заради критика от международната общност и опасения, че би довел до хаос в американската правораздавателна система.

По-рано тази година Тръмп заплаши бизнесите, търгуващи с Куба и днес, според Ройтерс, съветникът по национална сигурност Джон Болтън ще обяви подробности за вероятността Белият дом да изпълни тази заплаха.

Това би отбелязало още един етап от смяната на курса на Вашингтон спрямо Хавана след встъпването в длъжност на Тръмп, чийто действия са в контраст с процеса по нормализиране на отношенията, започнат от президента Барак Обама.

Европейският съюз вече изрази съжаление от предстоящото прилагане на закона, който отваря възможност за хиляди съдебни дела срещу чуждестранни компании в Куба, предаде БТА.

„Ние дълбоко съжаляваме“ за това решение, защото „то ще създаде още по-голямо объркване за чуждестранните инвестиции, които спомагат за създаването на работни места и просперитет в Куба“, каза пред репортери Алберто Наваро, посланик в Хавана на ЕС, който най-големия търговски партньор на карибската страна.

В писмо до Държавния департамент върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом още на 10 април са предупредили за ответни мерки.

Сред тях е възможност европейски компании да завеждат контраискове срещу американски фирми в съдилища в ЕС. 

Към този протест днес се присъедини и Канада.