След акцията срещу телефонни измамници

Проверяват законността на ромски имоти в Горна Оряховица

| обновено на 19.04.19 в 15:05
4
Ромският квартал „Калтинец“ в Горна Оряховица е блокиран от полиция и жандармерия
Снимка: Здравка Маслянкова

По нареждане на Специализираната прокуратура и Дирекцията за национален строителен контрол Община Горна Оряховица започва проверка за законността на девет луксозни имота в квартал „Калтинец“, които се обитават от ромски фамилии, свързани с телефонни измами. Ако бъдат установени незаконни постройки, процедурите по премахването им може да отнемат повече от две години, коментираха проверяващите.

Проверяваните имоти се обитават от фамилиите на част от арестуваните при вчерашната операция на специализираните прокуратури на България и Румъния, когато бяха арестувани над 30 телефонни измамници, включително и организаторът на групата, който е от квартал „Калтинец“.

Експертът по териториално и селищно устройство в Община Горна Оряховица Мартин Борисов:

"Минахме и през деветте имота, като на шест от тях собственици или други лица не се появиха. Само на три от имотите излязоха собствениците и се предоставиха документите за собственост".

Имотите са придобити преди години, но тепърва ще се установява дали квадратурите им по нотариални актове отговарят на действителния размер на построеното. При първоначалния оглед има данни за незаконно строителство, посочи Мартин Борисов:

"На пръв поглед в тези девет имота има пристройки, навеси, барбекюта, гаражи".

Ще се проверява и дали са плащани местните данъци и такси. Според юрисконсулта на Община Горна Оряховица Веселина Енчева цялостната проверка ще продължи дълго:

"Всичко зависи от това те доколко ще окажат съдействие на Общината. Ако не окажат съдействие, ще се залепват уведомления. Необходимо е да изтекат определени законови срокове".  

Всяка констатация от проверката и последващи разпореждания подлежат на съдебно обжалване, което означава, че ако се стигне до доброволно или принудително събаряне на незаконно построени имоти от телефонните измамници в кв. „Калтинец“, може да минат и две години, опасяват се проверяващите.

Започва проверка и за произхода на парите, с които са построени тези имоти.

Преди няколко години антикорупционната комисия отне в полза на държавата шест къщи на телефонни измамници в кв. „Калтинец“. В някои от тях под наем продължават да живеят бившите им собственици, други са празни и са обявени за продажба, но кандидат-купувачи няма.

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев:

„Когато се установи незаконността на тези постройки, се преминава към следващите процедури – първо доброволно събаряне, след това принудително събаряне“.

Галерия