Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Кънев, БХК: Кампанията срещу Истанбулската конвенция продължава

Красимир Кънев
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет представя днес годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България през 2018 г. Един от основните акценти ще бъде насилието над жени и домашното насилие.

Председателят на БХК Красимир Кънев припомни, че „през 2018 г. се проведе една лъжлива кампания срещу Истанбулската конвенция, както и имахме това злополучно решение на Конституционния съд, с което той за пореден път показа, че няма капацитет да обсъжда правата на човека и постави България в едно неблагополучно положение пред международната общност“.

„Тази кампания срещу Истанбулската конвенция беше изначално основана на лъжи и на грубо изопачаване на разпоредбите на този международен договор… И това продължава и до днес“, подчерта Кънев.

Според него темата за Истанбулската конвенция ще бъде застъпена и в кампанията за евроизборите.

„Това обаче не е единственият проблем с правата на човека през 2018 г. Имаме проблем със словото на омразата, подбуждане на насилие към етническите малцинства, тайното подслушване е много сериозен проблем“, посочи Красимир Кънев.

Според председателя на БХК малкото позитивни стъпки у нас са подобрените условия в някои от затворите.

„Състоянието на психиатричните институции и особено психиатричните болници и диспансерите, според доклада на една международна организация, е катастрофално. Там става дума за изцяло нечовешко и унизително третиране на тези болни хора. Крайно неприемливи, от гледна точка на съвременните медицински стандарти, са практики като изолации. Нашият достъп до тези институции за активно лечение беше прекратен от бившия министър Москов“, каза Кънев.

През 2018 г. се развиха едни крайно негативни процеси спрямо НПО, за които започнаха да се тиражират лъжи и да бъдат оплювани като „соросоиди“ и „проводници на чужди интереси и идеологии“.

По-късно днес от неправителствената правозащитна организация ще представят анализ за нарушените човешки права в България през 2018 година. Освен върху домашното насилие акценти са поставени и върху нехуманните условия в центровете за психична грижа, както и неконтролираното от закона тайно подслушване.

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28