Прокуратурата се самосезира по медийна публикация за три къщи за гости на Елена Йончева с евросредства

Снимка: БГНЕС

По разпореждане на прокуратурата полицията ще проверява публикации за използвани не по предназначение къщи за гости, финансирани с евросредства, от семейството на народния представител Елена Йончева.

Срокът за проверката е едномесечен, уточняват от държавното обвинение. 

Проверката е по медийна публикация в рубрика "Сензация", озаглавена: "Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари".

В публикацията се съдържали данни за евентуално получаване на кредит при облекчени условия – срещу предоставяне на неверни сведения, по повод изграждане на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони. Но тъй като данните били недостатъчни, Националната полиция ще анализира документи, но и ще проверява на място дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи, справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи в местното Районно полицейско управление, както и дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости, изброяват от държавното обвинение.