Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Манолев с обвинение заради къщата за гости в Сандански

Манолев е с мярка за неоклонение парична гаранция от 100 000 лева

| обновено на 25.04.19 в 20:03
Александър Манолев
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е с обвинение заради къщата за гости в Сандански, финансирана с евросредства. Обвинение е повдигнато и на собственичката на къщата - Ана Димитрова.

Според прокуратурата Манолев е подбудил и помогнал на Димитрова да изготви неверни документи, за да получи близо 400 000 лева от европейската програма. Началото е през 2013 година, когато тя е на 19 години и подписва договор със зам.-министъра за наем на лозови насаждения. Следват нарочно създадени документи. Експертизата им е установила, че макар под тях да стои името на Ана Димитрова, почеркът и подписът не са нейни, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

"Според нас е създадена документална основа на дейност, която нито е имала намерение да се осъществява, нито е била осъществявана. Информацията, с която разполагаме, и обемът доказателства към този момент са, че тази къща е била използвана единствено и само от Александър Манолев и неговото семейство".

След старта на разследването в Община Сандански постъпват справки - декларации за къщата за гости за последните три години. Подписът отново не е на Димитрова. Със задна дата е платен и данък за същия период от общо 700 лева. От кого - не е ясно, заради мълчанието на служителите на община Сандански.

"Изразяващо се основно в неспомняне кой е донесъл справката, декларацията и включително кой е платил данъка".

Прокурорите все още нямат достъп до дневника с гости. Няма и свидетел, който да е ползвал къщата за гости:

"Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да бъдат разпитани и да потвърдят, ако въобще има такова обстоятелство".

Александър Манолев мълчи. Ана Димитрова също. Днес обаче стана ясно коя е тя:

"Дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев, т.е. дъщерята на гледачката".

Освен че вече са обвиняеми, Манолев и Димитрова са обект и на пълни данъчни ревизии.

Александър Манолев е с мярка за неотклонение 100 000 лева, а Ана Димитрова - 2000 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Александър Манолев

Прокуратурата изнесе данни от проверката на Александър Манолев за злоупотреби с евросредства

Върховната касационна прокуратура изнесе данни от проверката на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за злоупотреби с евросредства. От прокуратурата поискаха и антикорупционната комисия да провери Манолев. Става въпрос..

публикувано на 18.04.19 в 14:26

Александър Манолев подаде оставка като заместник-министър на икономиката

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на МС. Оставката му е приета от премиера. Като мотив за решението си Манолев изтъква стартиралата проверка на..

публикувано на 17.04.19 в 17:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21