Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три тона отпадъци събраха при мащабна акция на Еверест

Три тона отпадъци са събрани до момента под Еверест в мащабната акция за почистване на най-високия връх на планетата, която започна в средата на април. 

В акцията участват и хеликоптери на непалската армия.

Биоразградимият боклук е пренесен в район в Източен Непал, а пластмасата – в столицата Катманду.

Очаква се 5 тона отпадъци да бъдат събрани само от района на базовия лагер, където всяка година се събират стотици шерпи, туристи и алпинисти. Отделно – още 5 тона, от височинните лагери.

До момента са локализирани четири тела на загинали хора, които също ще бъдат свалени.


Панорамна снимка на базовия лагер на Еверест

Този сезон над 500 чужденци и повече от 1000 души помощен персонал се намират в района на базовия лагер, който е общ за Еверест и за намиращия се в близост Лхотце – четвърти по височина връх на планетата.

В базовия лагер е и българинът Иван Томов, който ще направи опит да изкачи Лхотце.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Непал изпраща спецекип за почистване на Еверест

Непал ще изпрати специален екип на Еверест през сезона за катерене, за да събере боклук и тела от района на най-високия връх в света, съобщиха днес официални лица в Катманду, предаде АФП. Десетилетията на планинарство и алпинизъм са превърнали..

публикувано на 11.04.19 в 17:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на..

публикувано на 24.04.24 в 13:13