Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изразиха надежда, че безредиците във Венецуела ще доведат до свалянето на Мадуро

Джон Болтън
Снимка: БТА

В Съединените щати изразиха надежда, че случващото се във Венецуела ще доведе до свалянето на Николас Мадуро от власт.

Съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви, че безредиците не са преврат, защото както САЩ, така и много други държави признават Хуан Гуайдо за легитимен лидер на страната.

Повеждането от Гуайдо на вълна от гражданско недоволство Болтън описа като “смела постъпка”. Той не говори за готвени от администрацията действия, но каза, че предпочитанията са за мирно сменяне на властта. Болтън също припомни, че се разглеждат всякакви варианти.

Президентът Доналд Тръмп обяви  в Туитър подкрепа за свободата на народа на Венецуела. Тръмп също заплаши Куба с “пълно ембарго” и санкции ако войските ѝ не прекратят операциите си във Венецуела.

Вицепрезидентът Майк Пенс се застъпи за Гуайдо, а държавният секретар Майк Помпео изрази надежда, че протестите са първата стъпка към възстановяване на демокрацията във Венецуела. В същото време от Хазната предложиха смекчаване на санкциите за онези лоялни на Мадуро лица, които минат на страната на Гуайдо.

Безредиците се следят отблизо и от венецуелци в изгнание, които живеят в САЩ. Местни медии съобщават за препълнен малък венецуелски ресторант в Маями, в който могат да се видят хора със сини ленти на десните си ръце в солидарност с протестите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Паралелно съществуващите власти във Венецуела призоваха привържениците си на протест

Призив за демонстрации на свои привърженици на 1 май отправиха паралелно съществуващите власти във Венецуела. Напрежението в страната нарасна, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо обяви, че има подкрепата на армията за свалянето на Николас Мадуро...

обновено на 01.05.19 в 08:51

МВнР излезе с позиция за последните събития във Венецуела

Министерството на външните работи излезе с позиция за събитията във Венецуела от последното денонощие. България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието. Категорични сме, че трябва да..

публикувано на 01.05.19 в 02:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТА е носителят на наградата "Аполон Токсофорос" на тазгодишната "Аполония"

Българската телеграфна агенция е новият носител на наградата „Аполон Токсофорос“. Тя се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос за развитието на българската култура и представянето й зад граница. На 40-тото юбилейно издание на Празниците на..

публикувано на 30.08.24 в 01:50
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати,..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше..

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица...

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда..

публикувано на 29.08.24 в 19:54