Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна визитата на папа Франциск

Повишени мерки за сигурност и ограничение на движението в столицата

| обновено на 05.05.19 в 10:50
6
Деца в национални носии на летище София бяха първите, които получиха благословия от папа Франциск.
Снимка: БТА

Самолетът „Еърбъс“ А321-112 с папа Франциск кацна на летище София.

Духовният баща на над 1 милиард души по света бе посрещнат от премиера Бойко Борисов, който отправи поканата за посещението. Деца в национални носии бяха първите, които получиха благословия от папа Франциск.

След това в правителствения ВИП започна срещата на четири очи между Бойко Борисов и главата на римокатолическата църква.

„Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят - Негово Светейшество Папа Франциск.  Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви“, заяви преди това министър-председателят.

По думите му посещението на папа Франциск е голяма реклама за България, а фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава, че демократичните процеси са необратими. Според Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Програмата на папа Франциск за днес предвижда срещи с министър-председателя Бойко Борисов, президента Румен Радев, както и с Негово Светейшество патриарх Неофит.

След като отправи мълчалива молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, главата на Римокатолическата църква ще произнесе на площада пред храма в 13.00 часа традиционната си проповед „Царица Небесна“, която ще бъде излъчвана в целия свят.

Папа Франциск ще отправи и кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

„Той иска да види, да срещне, да поздрави българите в България. Да им даде своя благослов, а и от името на всички тях да отправи послание за мир и благоденствие не само на нашия народ. На всички народи по света“, каза за визитата апостолическият екзарх епископ Христо Пройков.

Следобед на площад „Батенберг“ папа Франциск ще отслужи Света литургия, на която ще бъде раздадено Свето причастие на над 7500 души. На площада ще бъдат допускани единствено хора, които предварително са заявили желание и разполагат с пропуск.

В понеделник - на Гергьовден, Светият отец ще посети един от бежанските центрове в столицата, след което ще замине за град Раковски, където ще се срещне с католическата общност.

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита - Събитието за мир.

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита - Събитието за мир.

София посреща папа Франциск с повишени мерки за сигурност. Голяма част от центъра на столицата ще бъде затворен за автомобили. Блокиран ще бъде триъгълникът между храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание и президентството. Движението в определени части на града ще бъде спирано поетапно.

На много места в центъра на София важи забрана за паркиране. За допускане на граждани до събитията, свързани с папата, ще има специално изградени пропускателни пунктове. Няма да се пускат хора в нетрезво и неадекватно състояние.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Премиерът Борисов подарява на папа Франциск златовезана икона и кисело мляко

Посещението на папата в България и Северна Македония е знаково за региона. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод на започващата утре визита на Светия Отец. Борисов подчерта, че балканската обиколка на Франциск съвпада с опитите на страната ни да..

обновено на 04.05.19 в 13:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител,..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти обявяват мерките срещу разпространението на коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес. Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш..

публикувано на 26.04.24 в 07:28