Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Папата каза да продължаваме с мостовете и магистралите

| обновено на 07.05.19 в 11:47
2
Премиерът Бойко Борисов изпраща папа Франциск на летище София.
Снимка: Пресслужба на МС

Приключи визитата на папа Франциск в България. Тази сутрин главата на Римокатолическата църква замина за Скопие, където продължава апостолическото му пътуване. На летището той беше изпратен от министър-председателя Бойко Борисов.

Папа Франциск е много доволен от посещението си в България и определи българите като „здрав народ“. Пред премиера той благодари за това, че страната ни поддържа добри отношения със съседните страни и че изграждаме мир и мостове. 

Бойко Борисов благодари на Негово Светейшество за посещението и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. „Правя го и по убеждение - добрият съсед е повече от роднина“, каза той. 

„В лицето на папа Франциск България има голям приятел“, заяви още премиерът и добави: 

„Това е мирът. Последните му думи бяха – „Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, защото това е изключително важно. Върху това ви благославям. ... Когато 3 дни папата се разхожда из България, из центъра на София сред хората и отправяше своите послания за мир и благоденствие, това са добри резултати“. 

Борисов не разчете като критика казаното от папа Франциск, че България трябва да бъде по-отворена към бежанците, като подчерта, че ние винаги сме били толерантни:

„Нашата история е такава, че така сме бягали и ние, така са ни приютявали преди векове и нас. Ние сме против тези, които нощно време през границата, нарушавайки закона, искат да стигнат някъде, където не ги желаят“.

Запитан как ще коментира това, че Българската православна църква не участва в молитвено служение с папа Франциск в заключителното му мероприятие „Молитва за мир“, премиерът каза, че в работите на църквата не се меси:

„Господ Исус Христос е назначил и папата, и патриарха. На мен лично ми беше много приятно, когато видях папата да целува кръста на нашия патриарх“.

Бойко Борисов благодари на всички служби, участвали в организацията на посещението. Той се извини на хората, които не харесват папата, и на тези, на които мерките за сигурност са причинили неудобство. 

У нас посещението на главата на Римокатолическата църква завърши вчера с молитва за световен мир, която папата отправи от центъра на София заедно с представители на основните вероизповедания в България: 

„Нека мирът се разпространи по цялата земя и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж - представителите на религиите, на политиката, на културата“.

И в Северна Македония визитата на папата е под мотото „Мир на Земята“. Ватикана определи тази визита като „поклонничество под знака на вярата, единението и мира“. 

В рамките на визитата си в Северна Македония Светият отец ще проведе срещи с президента, с министър-председателя, с представители на гражданското общество и с дипломатическия корпус. Папа Франциск ще посети къщата-музей „Майка Тереза“ в присъствието на религиозните лидери, след което ще оглави Света литургия в Скопие.

Очаква се късно тази вечер главата на Римокатолическата църква да се завърне обратно във Ватикана.

Репортажа на Цветелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54