Без ограничения при приема и лечението на деца в педиатричната болница в София

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Няма да има ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата, реши Надзорният съвет на НЗОК. Няма да има и лимит за изследване с PET скенер и ядрено магнитен резонанс за онкоболни пациенти, за които досега се правеше изследване със специфичен изотоп, който обаче липсва от края на април.

Отпада ограничението за легла по клиники в детската болница „Проф. д-р Иван Митев“, заради което преди седмица медиците протестираха и настояваха за увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева обясни:

„Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист. Ако има проблем със заплащането на дейността и определените от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и лимити, ръководителят на лечебното заведение може да заяви необходимост от увеличаване на тези стойности и параметри“.

Промяната на цените на клиничните пътеки се очаква да стане след среща с Българския лекарски съюз следващата седмица. За целта се отделят 50 милиона лева от резерва на Касата.

В срок до три месеца Министерството на здравеопазването ще намери вариант за осигуряване на липсващия изотоп за специфично изследване за доказване на метастази при онкоболни, съобщи още Начева. Дотогава болните ще се изследват със спецскенер или ядреномагнитен резонанс без ограничение:

„Надзорният съвет взе принципно решение, че ще подкрепи финансирането на дейности, свързани с лечение на онкоболни лица, когато се налага това специфично изследване, и всички методи на високотехнологично лечение, които са свързани с него“.

Министерството търси и друг търговец за внос на липсващия изотоп.

Репортажа на Гергана Хрисчева може да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Лекари и медицински сестри, специализанти, подкрепени от родители протестират пред специализираната болница за активно лечение на детски болести

Десетки педиатри от болница "Проф. Иван Митев" в София излязоха на протест

Втори ден десетки педиатри от Детската болница „Проф. Иван Митев" протестираха с искане за отпадане на лимитите в детското здравеопазване, промяна на статута на болницата и увеличаване на работните заплати. Медиците не вярват на обещанията..

обновено на 23.04.19 в 15:01