Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

| обновено на 09.05.19 в 10:34
Гвардейци издигнаха знамето на ЕС в Деня на Европа
Снимка: Пресслужба към президента

Днес отбелязваме Деня на Европа. На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман произнася историческата декларация за обединение, която е в основата на създаването на Европейска общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

С поздравления за Деня на Европа започна заседанието на Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева призова българската държава да продължава да отстоява свободата и демокрацията:

„Честит Ден на Европа. Европа на свободата, на споделените демократични ценности. Европа на общото бъдеще.  Да заявим своята решимост! Да продължим да работим за изграждането на Европа като общност на мир и свобода!!!“.

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова се обяви в подкрепа за европейското единство:

„Денят на Европа е празник на нашето минало, настояще и бъдеще. Който, каквото и да празнува днес - Денят на победата или Денят на Европа - и в двата случая празнуваме привилегията да живеем в мир".

В момента в ЕС членуват 28 държави с перспектива за оттеглянето на Великобритания до края на октомври. Общността обаче отвори вратата си към бъдещо присъединяване и на Западните Балкани. Сред основните предизвикателства пред Съюза днес са Брекзит, миграцията и колективната отбрана.

В европейските институции в Брюксел, Люксембург и Страсбург този месец се провеждат дни на отворените врати.

В София знамето на ЕС ще бъде издигнато пред сградата на президентството. На тържествената церемония ще присъстват държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и представители на изпълнителната власт.

Пловдив ще отбележи Деня на Европа с „Фестивал на светлините“. Спектакълът гостува за първи път в България и е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. В месеца на европейските избори, честването ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека - да избира, подчерта Виктор Янков - зам.-директор по международната дейност на Фондация „Пловдив 2019“. Светлинните  проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на града на седемте тепета и богатото световно културно наследство, като съчетаят минало и настояще. Началният час е 21.30 часа: 

"Основното шоу ще бъде на площад "Стефан Стамболов" пред община Пловдив. Там ще се прожектира 15-минутно шоу, като 3Д видеоклип. На 6 локации в града ще има други светлинни инсталации. Една от тях е в Цар Симеоновата градина, на Римския стадион, стълбите на Каменица, също така на сградата на мюфтийството в Пловдив и ключови локации на площад Стамболов. Ще бъде една 360-градусова прожекция".

Посланието "Заедно", което излъчи Пловдив като европейска столица на културата, се превръща все повече в значимо европейско послание, посочи Янков и добави:

"С инструментите, които изкуството и културата ни дават, се опитваме да отправим силно послание за европейското бъдеще на България и за нашата насоченост в евроатлантическия свят. Стоим далече от конкретни политически послания, защото ЕС отдавна е нещо повече от една финансова каса за България. Трябва да възприемем, че това е едно голямо семейство от държави, които благодарение на рационалните си политики успяват да държат Европа в мир. Ако има нещо, което дава най-големите характеристики на това защо е важен ЕС, това е, че Европа, откакто поне съществува обединението, живее в мир".

Организатори на светлинния фестивал, който ще се състои днес и утре,  са Бюрото на Европейския парламент, Представителството на Европейската комисия в България и общинската фондация „Пловдив 2019“.

Интервюто с Виктор Янков може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46